Публикувани са новите образци на декларации за ползване на данъчните облекчения за деца

656 преглеждания

Конкретният размер на облекчението зависи от броя на децата

Министърът на финансите утвърди новите образци на декларации за ползване на данъчни облекчения за деца и деца с увреждания за 2022 година. Предстои те да бъдат обнародвани и в Държавен вестник. 

Декларацията за ползване на данъчните облекчения за деца по чл. 22в, ал. 8 от ЗДДФЛ и декларация за ползване на данъчните облекчения за деца с увреждания по чл. 22г, ал. 7 от ЗДДФЛ са публикувани в рубриката „Формуляри“, в сайта на НАП. 

Размерът на облекчението за деца за 2022 г. е в зависимост от броя им, като за едно ненавършило пълнолетие дете е 6000 лв. (сума за получаване до 600 лв.), за две - 12 000 (сума за получаване до 1200 лв.), а за три и повече - 18 000 лв. (сума за получаване до 1800 лв.). Размерът на данъчното облекчение за деца с увреждания е 12 000 лв. (сума за получаване до 1200 лв.).

Преди да представят необходимите документи за ползване на данъчно облекчение, родителите трябва да проверят данъчно-осигурителната си сметка. Ако имат неплатени публични задължения, подлежащи на принудително изпълнение, трябва да ги погасят, за да се възползват от данъчната отстъпка. Наличието на задължения за местни данъци и такси, които подлежат на принудително изпълнение и събиране от НАП, също може да стане причина да не получат данъчното облекчение.

Източник: НАП, Снимка: pixabay.com

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук