Ръководството на Община Своге уважи 100-годишния юбилей на баба Бонка

2740 преглеждания

На 8 октомври 2015 г. се навършиха точно 100 години от рождението на Босилка Паунова Георгиева от Своге, по-известна на всички като баба Бонка. Тържественото честване на рождения й ден се състоя в ритуалната зала на НЧ „Градище 1907” и бе организирано от Община Своге, със съдействието на пенсионерски клуб „Доверие”.
Членовете на клуба, както и много приятели и CIMG8571роднини на баба Бонка, се бяха събрали още в 11:00 часа и с нетърпение очакваха нейното появяване. Много скоро тя пристигна и бе посрещната с бурни аплодисменти. Бодрият й дух и напета стъпка възхитиха всички присъстващи.
CIMG8567Мая Ташунова, секретар на Община Своге, прочете поздравителен адрес от името на ръководството, в който се казва: „Скъпа бабо Босилке, поздравяваме те от сърце, по случай твоята стогодишнина! Това е празник за всички нас – твои близки, приятели и съграждани. Сред жителите на община Своге не са толкова много дълголетниците, достигнали до тази почетна възраст. Вашето поколение е преживяло много и различни събития – войни, недоимък, загуба на близки хора, но то е издържало изпитанията на времето – с много труд, лишения и търпение, с надежда за по-добро бъдеще. Затова заслужава нашето уважение и благодарност. Благодарим ти за всичко, коетоCIMG8581 си дала на своите близки и приятели, за труда и грижите, за достойно изживения живот! Желаем ти здраве и сили, още дълги години да бъдеш сред нас и да ни даваш пример с твоя бодър дух и жизненост!”
След поздравлението г-жа Мая Ташунова и зам.кметът г-жа Ренета Кръстанова, поднесоха на баба Бонка цветя и подаръци от името на Община Своге. Красивата торта, украсена със свещички с числото 100, също бе подарък от Общината.
CIMG8568Приветствени слова произнесе и г-жа Милка Георгиева – председателCIMG8592 на клуб „Доверие”. Думата за поздравление взе и г-н Видин Илиев, който каза, че баба Бонка е живата история на град Своге. Юбилярката бе поздравена и г-жа Елена Пещерлиева, бивш заместник-директор на шоколадовата фабрика, където е работила дълги години и самата баба Бонка.
CIMG8590Накрая рожденичката духна свещичките и пожела на всички да станат столетници като нея.
Тържеството продължи с почерпка за здравето на баба Бонка, с вкусотии, приготвени от дамите от клуб „Доверие”.CIMG8565

CIMG8563

Босилка Паунова Георгиева (баба Бонка) е родена на 8 октомври 1915 г. в Своге в семейство с 5 деца. Баща й е починал млад и майка й е трябвало да се грижи сама за децата.
На младини Босилка е работила в горското стопанство, а след това – 30 години в шоколадовата фабрика, откъдето се е пенсионирала. По време на дългогодишния си стаж във фабриката, тя е награждавана много пъти. Удостоявана е и със званието ударник.
Със съпруга й Георги са живели дълги години щастлив брачен живот.
И сега баба Бонка продължава да е все така жизнена и енергична. Дори отглежда сама зеленчукова градина и прави зимнина.

Източник: www.svoge.bg

Тагове