С концерт на Дара и Криско завършиха честванията по повод 44 години град Костинброд

1468 преглеждания

Гости от страната и чужбина уважиха празника на града

Кулминацията на тържествата по случай празника на град Костинброд се състоя на 17 септември – денят, в който християнският свят почита светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и тяхната майка София. Редица гости от страната и чужбина уважиха 44-годишнината от обявяването на Костинброд за град, която бе отбелязана с редица инициативи, културни и забавни прояви през изминалата седмица.

Финалът на честванията започна с коктейл, който общинското ръководство даде в зала „Белица“ на местния стадион „Белица“. На него присъстваха гости на общината от Република Сърбия - кметове и общински съветници от общините Гаджин хан, Звонци, Бабушница, както и Саша Златанов - председател на българско малцинство за община Бабушница. Сред останалите гости бяха още Барт Невеянс - Белгийски партньор на акционерно дружество „Костинброд ЕКО“ , Юрг Буркхалтер - изпълнителен директор на Кока Кола ХБК, заместник областният управител на Софийска област Николай Борисов, представители на местния бизнес, общински съветници от Костинброд, секретари на читалища, директори на центрове, училища и детски градини в общината.

Всички присъстващи се насладиха на виртуозните изпълнения на младия композитор Петър Алексиев, който е с богата творческа биография и носител на редица отличия. След него на сцената се качи певицата Гери Попгенова - възпитаник на Дневния център за работа с деца на улицата-Костинброд, чиито възпитаници бяха неизменна част от честванията за празника на града през изминалата седмица, като така беше отбелязан и десетият рожден ден на центъра.

Тържествата се пренесоха на стадион „Белица“, където пред многобройната публика най-напред бяха изчетени поздравителните адреси, получени за 44-тата годишнина на град Костинброд. Сред тях бяха такива от президента Румен Радев, министър-председателя Бойко Борисов, Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/, военно формирование 34 420-Костинброд и др.

Последваха обръщенията на кмета на Костинброд, изпълнителния директор на Кока Кола ХБК, с чиято подкрепа бе организиран празника, председателя на ОбС-Костинброд и заместник-министъра на туризма Любен Кънчев, който бе сред официалните гости.

Преди обръщението си Трайко Младенов покани на сцената своите заместници Александър Ненов, инж. Габриела Георгиева и инж. Теодора Гогова и изказа своите благодарности към фирмите в община Костинброд, помогнали за празника.

„Заставам пред вас, заедно да си честитим 44 години град Костинброд! 44 години от съвременната ни история, но малки и големи трябва да знаят историята на град Костинброд. Всички трябва да знаят, че в община Костинброд се намира резиденцията на Император Константин Велики – „Скретиска“. Трябва да знаем, че тук той е градил християнството. А когато говорим за сегашното ни състояние и бъдещето на общината, ще кажа само, че нашата община непрекъснато се развива. Всичко това правим за най-малките ни жители, за нашите деца. За тях градим училища и детски градини. Факт е, че през последните три години ремонтирахме три училища. За тези години ние вдигнахме още повече културния живот на общината. Тези дни го доказват! Честит празник, град Костинброд!“, завърши кметът на Костинброд.

След речта на Трайко Младенов, Юрг Буркхалтер също отправи своите приветствия към присъстващите, а Любен Кънчев поздрави от името на министъра на туризма Николина Ангелкова.

Последва връчването на наградите на спечелилите в тазгодишното издание на конкурса „Млад поет“, който се организира за поредна година от Общинския съвет в Костинброд. Д-р Атанас Тенев- председател на местния парламент, награди лауреатите и също отправи своите поздравления за празника.

Първото място бе отредено на Веселина Атанасова, която участва със стихотворението „Палавница”, втора се нареди Ренета Коева и стихотворението „Ти отново стоиш на прага ми…“. Бронзовото отличие отиде при Денис Олегов за стихотворението „Дните на живота”.

Програмата продължи с двучасовото музикално шоу на обичаните от всички изпълнители Дара и Криско, които зарадваха четирите хиляди души на стадион „Белица“ с най-големите си хитове.

Празнична заря освети небето над Костинброд в края на вечерта и постави финал на тазгодишните чествания за празника на града.

EspressoNews