С много гости и пищен спектакъл Драговищица чества 90-годишнината на НЧ „Г.С. Раковски 1928“

1626 преглеждания

И финализира дейностите по трансграничен проект на Костинброд със сръбския Димитровград

Концерт-спектакъл под надслов „Паметта на камъка“ по случай 90 години НЧ “Георги Сава Раковски-1928“, реновирането на читалището и откриването на обновения площад се проведе в село Драговищица. С празничното събитие местните отбелязаха още Деня на народните будители и финала на проекта между сръбската община Димитровград и Костинброд, по който бяха извършени дейностите по обновяването.

В рамките на проекта “Инвестиране в младежки капитал, чрез модернизация на културни центрове в трансграничния регион” беше ремонтиран покрива на читалището в Драговищица, сменена е цялата дограма, ремонтирани са всички помещения на библиотеката, гримьорните, репетиционната зала, санитарните възли, осветлението, като предстои да бъдат поставени климатици. Изцяло е ремонтиран и площада пред сградата на читалището.

Честванията започнаха на площада в селото. Там кметът на Костинброд Трайко Младенов приветства присъстващите официални лица и гости като изказа своята благодарност към ръководството на НЧ “Георги С. Раковски – 1928″ за прекрасната работа, свършена по време на двете години, в които текат дейностите по проекта. Последва литургия, отслужена от отец Ради, след която бе прерязана и лентата на обновените обекти. Честта за това имаха Трайко Младенов, кметът на Драговищица Албена Виденова и председателят на читалището Розалина Виденова.

Преди началото на концерт-спектакъла, в залата на читалището кметът на община костинброд награди с плакети заслужили дейци на културата. Плакет за „Цялостен принос в областта на културата“ получи председателя на НЧ “Г. С. Раковски-1928“ – Розалина Виденова. Диана Михайлова бе наградена за принос в развитието на библиотечното и читалищно дело, а Емилия Михайлова - за принос в развитието и популяризирането на танцовото изкуство.

Обръщайки се към самодейците, Трайко Младенов пожела творчески успехи, които да мотивират благородния им труд. „Нека вашата обич и упоритост да светят и будят младите умове и уверено да ги водят по пътя на духовното културно извисяване! Честит юбилей!“

Заместник-кметът на Костинброд Александър Ненов връчи плакет за принос в областта на музикалното изкуство на талантливите Бисера Иванова - ръководител на МШ „Иркапей“ и плакет за цялостен принос в областта на танцовото изкуство на Митрушин Паунов - хореограф на ТШ „Емиданс“.

Д-р Андрей Ковачев - Член на Европейския парламент, също приветства всички гости на празника и връчи поздравителен адрес по случай 90-годишнината на културната институция.

 

Официални гости на събитието в с. Драговищица бяха още Васил Цветков и Юлиян Ангелов- народни представители от 44-то Народно събрание, Николай Борисов- заместник областен управител на Софийска област, Владица Димитров – кмет на община Димитровград, република Сърбия д-р Атанас Тенев - председател на Общински съвет-Костинброд, неговият заместник Анна Радовска, инж. Габриела Георгиева и инж. Теодора Гогова - заместник-кметове на община Костинброд, Иван Иванов и Зоя Йорданова - общински съветници, режисьорът Андрей Слабаков.

Всички снимки от честването вижте ТУК.

EspressoNews