С наричания за здраве и берекет, веселие и кръшни хора Враца празнува Трифон Зарезан

2205 преглеждания

Десетки врачани и гости на града се събраха заедно да отпразнуват народния празник Трифон Зарезан

„Тази година нека гроздето - черното да е колкото този калпак - голямо, да е сочно и хубаво!“. С тези наричания новоизбраният „Цар на лозята“ Цветан Антонов от село Згориград изпълни традиционния ритуал „зарязване“ в двора на Замбината къща в Етнографско-възрожденския комплекс „Св. Софроний Врачански“. Той грабна титлата от миналогодишния носител Цветан Въчински. В зарязването на лоза се включи и кметът Калин Каменов, който пожела годината да е здрава и плодородна.

„Ако не почитаме традициите, има опасност да ги загубим и забравим. Затова днес е хубаво да провокираме младите хора и те също да се включат в честването на народните ритуали и празници. Радвам се, че виждам тук толкова млади хора. На всички Вас пожелавам да предавате българските обичаи на по-младото поколение, както и дълго време да отглеждаме уникалния сорт „Врачански мискет“, наричан от старите врачани - теменуга. Хубаво е че има хора, които опазват тези масиви и ги възстановяват. На тях трябва да помагаме и да ги подкрепяме. Честит празник!“ - каза кметът Каменов в приветствието си към присъстващите на честването.

За поредна година десетки врачани и гости на града се събраха заедно да отпразнуват народния празник Трифон Зарезан, да опитат от обредните пити, да се хванат на кръшно хоро около огньовете и да вдигнат наздривици.

В тазгодишната надпревара за „Най-добро червено и бяло вино“ се включиха 50 участници. Специално жури, с председател Тихомир Костадинов - винопроизводител, оцени най-качествените гроздови еликсири.

В категория „бели вина“ се състезаваха общо 15 гроздови сок. Първото място спечели виното на Красимира Илиева, следвана от Младен Младенов и Веселин Петров.

В конкурса за „Най-добро червено вино“ първото място грабна еликсирът на Петя Илиева, второто място взеха самодейците от читалище „Пробуда“ - Тишевица, а третото място също отиде при самодейци, но от читалище „Просвета“, село Вировско. Отличените бяха наградени от заместник-кмета Петя Долапчиева.

Участие в празничната програма взеха самодейците и женски хор при Народно читалище „Пробуда - 1926“, село Згориград и танцьорите от ПТС „Хемус” към Община Враца.

EspressoNews