С пролетно настроение, усмивки и пъстрота в община Костинброд бе отбелязан Лазаровден

606 преглеждания

С лазарски песни и танци и наричания за здраве и берекет, бе отпразнуван един от големите пролетни празници

С пролетно настроение, усмивки и пъстрота в община Костинброд бе отбелязан един от големите пролетни празници -  Лазаровден.

НЧ Заря-1914“, кв. „Маслово“ отбеляза празника с прекрасни песни, изпети от младите лазарки. Самодейците към читалището с ръководител Екатерина Михайлова и секретар Камелия Георгиева отбелязаха Лазаровден като запалиха по свещ за здраве в храм Св. Николай Чудотворец“. Отец Крум отслужи литургия за здраве и благополучие.

Да уважи празника и всички самодейци в публиката бха и заместик-кметът на община Костинброд Александър Ненов, Светослава Иванова - директор на Дневен център за работа с деца на улицата, Димитър Георгиев - ръководител на Общински Инспекторат-Костинброд,  Елена Гатева - председател на НЧ „Заря-1914“, родители и жители и гости на община Костинброд.

Танцов състав „Зора“, с ръководител Калина Зашева, изпълниха пространството пред читалището с песни, танци и рецитиране на стихчета за Лазаровден. Да ги подкрепят бяха и децата от ТС „Ритъмчета“ към НЧ „Кирил и Методий-1890“, Първи район, гр. Костинброд, с ръководител Евелина Димитрова и секретар Стойна Таскова.

Лазарките след това се отправиха към моста над река Блато, за да изпълнят обичая „Кумичене” - хвърляне на лазарски венци в реката. Пускането на венец от девойка в реката символизира желанието на момата да се задоми.

Лазарки от НЧ „Георги С. Раковски-1928“, с ръководители Петя Живкова и Емилия Димитрова, обиколиха с песни село Драговищица.

Заместник-кметът на община Костинброд - Александър Ненов, поздрави младите лазарки и им пожела здраве, щастие, успехи и радости да съпътстват живота им, а дните им да бъдат светли, слънчеви и топли.

НЧ „Илинден-2012“, село Безден и НЧ „Разум-1922“, село Опицвет отбелязаха Лазаровден с най-малките лазарки от селата.

Лазарктие обиколиха къщите в селата, играха и пяха песни за неомъжените моми, за плодородие, здраве и семейно благополучие.

Децата от НЧ „Иван Вазов-1957“, с. Безден, заедно с техните ръководители Румяна Величкова, Величка Костадинова и Ваня Владимирова, отпразнуваха Лазаровден и обиколиха цялото село като накрая хвърлиха своите венчета в река.

Лазарките не подминаха и младият кмет на село Безден - Цветан Борисов, на когото пожелаха здраве, щастие и късмет.

Източник, снимки и видео: Община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук