Своге, Мездра и Нови Искър се срещнаха на “Празници на Искърското дефиле“

1228 преглеждания

Тази година Мездра бе домакин на фестивала

С познавателни обиколки из туристическите забележителности на община Мездра и кръгла маса за проблемите на туризма започна тазгодишното издание на „Празници на Искърското дефиле“, чиито домакин тази година бе община Мездра. „На кафе при кмета на община Мездра“ се събраха участници от трите общини – Мездра, Своге и Столична – район Нови Искър. Екипите бяха тематично обособени – литератори, художници и етнографи, както и представители на местните администрации. Проведеният ползотворен разговор засегна проблемите за приемствеността между поколенията, за привличането на младите хора към изкуството, за приобщаването им към традициите. Представителите на гостуващите общини споделиха добри практики в тази насока, които да се ползват като положителен опит. По атрактивен и интересен начин пред гостите беше поднесена историята на община Мездра.

През първия ден творци от литературните клубове на Искрец, Своге и Мездра потопиха присъстващите във виталния си поетически свят. Краеведите поднесоха интересни тълкувания на народната метеорология, съвременен прочит на народни умотворения.

Вторият ден на празниците бе ден на туризма. Представителните групи имаха възможност да посетят едни от най-забележителните туристически дестинации на община Мездра: Черепишкия манастир, природна забележителност „Ритлите“ край с. Люти борд и АК „Калето“. Срещата продължи в заседателната зала на Община Мездра, където беше проведена кръгла маса, включваща презентации и дискусии по проблемите на туризма и туристическото обслужване. Прекрасен финал на вечерта бе концертът на „Симфониета“ – Враца.

Несъмнено най-атрактивен бе третият, заключителен ден на „Празниците на Искърското дефиле“, в който се проведоха „Фермерски игри“ на открито. Отбори от по шест човека от всяка администрация се състезаваха в различни дисциплини, свързани с дейности от ежедневието – шиене на копчета, връзване на вратовръзка, варене на кафе в джезве, пренасяне на колежка, опаковане на подарък. Денят завърши с традиционното надпяване „Искърски напеви“ и надиграване по двойки „Ръченица на поляната“. Тържествена вечеря сложи достоен край на тазгодишните празници. Заместник-кметът на Община Своге инж. Валентин Михайлов подари специални подаръци – плакети на домакина г-н Генади Събков – кмет на Община Мездра и на г-жа Веселка Петкова – заместник- кмет на район Нови Искър.

Източник: Община Своге