Софийска област е в грипна епидемия от 25 януари до 1 февруари

3971 преглеждания

Към 22 януари, заболяемостта е била 312 на 10 000 души

Грипна епидемия е обявена от четвъртък (25 януари) на територията на Софийска област. Това съобщават от РЗИ-Софийска област на официалния си сайт. Със Заповед на д-р Розалина Чобанова директор на РЗИ-Софийска област са въведени следните временни противоепидемични мерки срещу разпространението на грип, считано от 25.01.2024 г. до 01.02.2024 г. включително:

1. Преустановяват се плановите консултации на здрави бременни жени и детските консултации;

2. Преустановяват се всички профилактични прегледи, задължителни имунизации и реимунизации в амбулатории за първична извънболнична помощ.

3. В детските градини и ясли да се провежда стриктен ежедневен филтър, като откритите болни деца се връщат по домовете. Да не се допускат до работа заболели лица от персонала на детските заведения. Да се осъществява двукратна дезинфекция на повърхности. Да се извършва често проветряване на помещенията.

4. Преустановяване на свижданията в лечебните заведения и в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и такива за социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни. 

5. Управителите на лечебни заведения да създадат организация по стриктно спазване на оперативните си планове за борба с грипа и ОРЗ. 

Временните противоепидемични мерки, ще бъдат променени в зависимост от развитието на епидемичната ситуация на територията на Софийска област, се казва още в заповедта. 

Зповедта е на основание чл. 63а, ал.1 и ал.2 от Закона за здравето, чл. 73 от Административнопроцесуалния кодекс, с оглед увеличената заболяемост, достигнала епидемични стойности, от 312 на 10 000 души от населението към 22.01.2024 г. от грип и ОРЗ на територията на Софийска област, предвид осигуряване здравето на населението в Софийска област и след съгласуване на временните противоепидемични мерки с доц. д-р Ангел Кунчев -  Главен държавен здравен инспектор на Република България, както и след Решение от 23.01.2024 г. на Областния кризисен щаб за борба с грип и ОРЗ за обявяване на грипна епидемия.

Източник: РЗИ-Софиска област, Снимка: pixabay.com

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук