Срокът за смяна на касовите апарати няма да се удължава

1415 преглеждания

Фирмите трябва да подменят софтуера или устройствата до края на март 2019 г.

До края на месец март 2019 г. фирмите трябва да подменят софтуера на касовите апарати, с които работят. Целта на промяната е оборотите на бизнеса да излязат на светло.  

Срокът няма да бъде удължаван, поясни говорителят на Националната агенция за приходите Росен Бъчваров пред btv по повод искането на частния сектор подмяната на стари касови апарати да продължи до началото на 2020 г.

Въпреки че общите разходи за бизнеса ще са големи, от НАП са категорични, че няма време за отлагане. Бъчваров поясни, че годишно държавата губи приход от 330 млн. лв. заради липсата на регулация на софтуера на апаратите в търговските обекти.

По думите му времето до месец март догодина е достатъчно, за да бъдат сменени или софтуера, или целия касов апарат. Това трябва д се случи със 190 хил. устройства, които са регистрирани по ДДС.

Ясен Танев, председател на управителния съвет на Българската асоциация за развитие на бизнес софтуер обаче е на мнение, че изместването на крайния срок до 2020-а е нобходимо, за да бъдат прецизирани изискванията към бизнеса. По думите му според изискванията в момента достъпът до данни на НАП е твърде широк.

Танев уточни още, че за подмяната на софтуера на едно устройство са нужни дни, а не 15 минути.

Източник: btv