Стартира приемът на заявки за „Шопски наниз“ - Костинброд 2019

4986 преглеждания

Културното събитие ще се проведе през май

Стартира приемането на заявки за участие в десетото издание на Националния фолклорен фестивал „Шопски наниз“ - Костинброд 2019. Датите, в които магията на българската култура ще завладее града са 10, 11 и 12 май. Мястото на провеждане е НЧ „Иван Вазов-1947“.

В „Шопски наниз“ могат да участват любителски колективи и индивидуални изпълнители, представящи автентичен и обработен танцов, песенен и/или словесен и обреден фолклор.

За всеки състав или индивидуален изпълнител се подава отделна заявка (всички заявки от една организация не могат да надвишават определеното по регламент време). Изпълненията, които надвишават регламентираното време, ще се прекъсват с определен сигнал и с това изпълнителят ще бъде дисквалифициран.

Заявки за участие се приемат до 07.04.2019 г. на адрес: гр. Костинброд пл. „Иван Вазов”, №1, НЧ „Иван Вазов-1947” (За Десети международен фолклорен фестивал „Шопски наниз”-Костинброд 2019“ и на e-mail: shopskinaniz@abv.bg. Образец на заявката и регламентът за участие може да намерите на официалната страница на Oбщина Костинброд.

Целта на фестивала е да популяризира българския фолклор. Да опазва и съхранява фолклорните традиции и обичаи. Да спомага за развитието на любителското фолклорно творчество. Да насърчава изучаването на фолклор от шопската фолклорна област, поясняват организаторите.

Според своя регламент, „Шопски наниз“ има състезателен характер. Изпълненията се оценяват от професионално жури в областта на фолклора. Участниците ще се борят за първа, втора и трета награди към всяка една категория. Голямата награда на фестивала е Наградата на кмета на община Костинброд. Специалната награда на фестивала - Наградата „Златен цървул”, която се присъжда за най-добро изпълнение от шопската фолклорна област.

Организатори на фестивала са Община Костинброд и местните читалища НЧ „Иван Вазов-1947”, НЧ „Св.Св.Кирил и Методий-1890” и НЧ „Заря-1914”.

Ето и разделите в Десетия Национален фолклорен фестивал „Шопски наниз“ - Костинброд 2019:

І. Песенен фолклор:

1.1. Автентичен фолклор – вокални групи и индивидуални изпълнения;

1.2. Обработен фолклор – вокални групи и индивидуални изпълнения.

ІІ. Танцов фолклор:

2.1 Танцови състави и формации;

2.2. Клубове за народни танци и школи;

2.3. Фолклорни ансамбли.

ІII. Словесен и обреден фолклор:

Категории:

до 10 години

до 18 години

над 18 години

Времетраене по раздели:

1. Песенен фолклор - до 6 минути;

2. Танцов състав - до 15 минути;

3. Клубове и школи - до 10 минути;

4. Ансамбли - до 15 минути;

5. Словесен фолклор - до 5 минути.

Специални условия:

1. Едно от изпълненията, с които участва всяка организация, трябва да бъде от шопската фолклорна област.

2. Организационният комитет си запазва правото да записва изпълненията или части от тях за архива на фестивла, без да дължи заплащане на права за това.

3. Музикалният съпровод трябва да е на  CD или FLASH – памет, в случай, че няма оркестър. Всички вокали задължително са „на живо“ на сцената.

4. В музикалния носител трябва да има запис на съпровода или музикалната композиция само на  изпълненията/изпълнението за фестивала – в тяхната последователност за участие във фестивала.

5. Ще се следи стриктно дали се спазва точно реглмента на изпълненията и тяхната продължителност. Всички заявки да бъдат попълнени коректно.

6. Изпълненията, които надвишават регламентираното време, ще се прекъсват с определен сигнал и с това изпълнителят ще бъде дисквалифициран.

7. Желания за промени в изпълненията, техния вид и заглавие се правят до последния ден на получаване на заявките -   07.04.2019г.

8. Всички разходи за пътни, квартирни и храна са за сметка на участниците.

9. Участието на  професионални певци, танцьори и актьори в груповите и индивидуални изпълнения ще бъде дисквалифицирано.

10. Не се допускат изпълнения, представени в предишни издания на фестивала.

11. За фестивала „Шопски наниз” не се изисква такса за  участие

Лица за контакти: Стойна Таскова  тел: 0888724172, Камелия Георгиева тел: 0889849632

EspressoNews

Снимки: Община Костинброд