Съвременни мерки за борба с горските пожари планира да въведе община Своге

984 преглеждания

Стартирана е процедура по ОВОС на предложението

Община Своге стартира процедура по ОВОС във връзка с инвестиционно предложение за “Съвременни мерки за борба с горските пожари в община Своге”.

Община Своге има намерение да осъществи посочения проект с цел да подобри противопожарната инфраструктура за ефективно опазване на манастирските горски територии, се казва в приложената към съобщението информация по чл. 4, ал. 3 от Наредбата за ОВОС. Предвидени за изграждане са 1 брой лесокултурна преграда, 1 брой противопожарна просека, 1 брой минерализована  ивица и 7 броя изкуствени водоизточници.  По този начин ще се постигне ранно откриване на възникнали огнища на пожар и бързото придвижване на сили и средства за гасене. Водоизточниците ще бъдат изградени от бетони корита с проектна вместимост 96 куб м. (2 батерии по 48 куб метра всяка), на средна дълбочина 1,5 м. от горния почвен слой. Проектирането на обектите е съобразено с наредбите за строителство в горските територии (Наредба №39 от 10.04.2006 г. и Наредба № 6 от 5.02.2004 г.), се казва още в документа.

За контакти - инж. Валентин Михайлов, заместник-кмет на Община Своге, тел:0726/981-87.

Писмени становища и мнения се приемат в РИОСВ, гр. София – 1618, бул. “Цар Борис ІІІ” № 136, ет. 10, e-mail: riosv@riew-sofia.org.

EspressoNews