Със символична първа копка започна проекта за реконструкция и доизграждане на водопроводната мрежа в Драговищица

1741 преглеждания

Срокът за изпълнение на инвестицията е 36 месеца

На 24 септември 2019 г., на площад „Батковци“ в село Драговищица се състоя първа символична копка на водопровод за второто най-голямо село в община Костинброд. Отец Ради отслужи молитва за начало на строителната дейност и освети обекта, а деца в носии от НЧ “Георги Сава Раковски-1928“ раздадоха питка за здраве.

Присъстващи на събитието бяха Трайко Младенов - кмет на община Костинброд, Александър Ненов - зам.-кмет на община Костинброд, Искра Димитрова - кмет на с. Градец, Бойко Борисов - кмет на село Бучин проход, Симеон Спасов - кмет на с. Голяновци, общинските съветници Иван Иванов, Живко Герогиев, Даниела Станкова и Анастасия Попова, служители на ОбА-Костинброд и жители на село Драговищица.

От представителите на фирмите изпълнители на проекта присъстваха Боян Борисов - управител на фирма „АР СИ ДИЗАЙН“ ЕООД, Костадинка Панайотова от ДЗЗД „ТЕХНО СТРОЙ“, Никола Христов и Радослав Рашков от „УАЙТФИЙЛД ФИНАНС“ ЕООД, „КИТ ПЛЮС“ ЕООД, и „Р Т ПРОДЖЕКСТ“ ЕООД и Стоил Йорданов - началник „ВиК-Костинброд“.

Кметът на община Костинброд, Трайко Младенов поздрави гостите и пожела успех, бърза и ползотворна работа на строителите и заяви:

„Преди известно време имаше проект за водопровод за селото. Този проект по ред определени причини не се реализира. През този мандат на управление ние бяхме осъдени, именно за този проект на водопровод за село Драговищица. За неосъществен проект извадихме от бюджета на общината 800 000 лв. С тези „живи“ пари можеше да изградим както подземна, така и надземна инфраструктура. В този мандат възложих на екипа ми да направят нов проект за водопровод с бюджетни средства от общината ни. Проектът е за село Драговищица, село Голяновци и село Петърч. С тези проекти общината кандидатства през изминалата година. И към днешна дата не само има избран изпълнител, а и започва да се работи в село Драговищица. От утре и в село Петърч, а за село Голяновци скоро. Това е разликата между преди и сега! И това трябва да се знае. Като последно искам да кажа моите адмирации за цялото читалищно ръководство, че спечелиха и осъществиха един мащабен проект по Трансгранично сътрудничество и Драговищица вече има своя красив площад и модерна, функционална сграда за читалище! Така селото има своята визия, душа и сърце. Каня всички драговищенци на 28 септември от 17:30 часа да открием новата реновирана чешма в местност Герена."

Припомняме, че в края на 2018 година, общината подписа договор с Държавен фонд "Земеделие" № 23/07/2/0/00458 за отпускане на безвъзмездна финансова помощ по подмярка 7.2 „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура“ от мярка - 7 „Основни услуги и обновяване на селата в селските райони“ от програмата за развитие на селските райони“ за периода 2014-2020г., съфинансирана от европейския земеделски фонд за развитие на селските райони за „Реконструкция и доизграждане на водопроводната мрежа на село Петърч" и "Реконструкция и доизграждане на водопроводната мрежа на село Драговищица", община Костинброд. Одобреният проект обхваща две от най-големите населени места след града от общо 14-те на територията на общината - с. Петърч и с. Драговищица и е насочен към общо 3122 души по данни на НСИ към 2017г. Срокът за изпълнение на инвестицията е 36 месеца.

За изпълнение на дейностите по проекта, след проведени процедури за обществени поръчки, са избрани следните изпълнители:

- за осъществяване на проектантски услуги и авторски надзор по време на строителството – „АР СИ ДИЗАЙН“ ЕООД, представлявано от Боян Борисов.

- за осъществяване на независим строителен надзор по време на строителството - ДЗЗД „ТЕХНО СТРОЙ “, представлявано от Костадинка Панайотова;

- за извършване на строително-монтажните работи по проекта - ДЗЗД „ВиК-Костинброд 2018“ с партньори - „УАЙТФИЙЛД ФИНАНС“ ЕООД, „КИТ ПЛЮС“ ЕООД, и „Р Т ПРОДЖЕКСТ“ ЕООД представлявани от Никола Христов и Радослав Рашков.

EspressoNews

Снимки: Община Костинброд