Със символична „първа копка“ започнаха строителните дейности по изграждането на компостиращи инсталации и на инсталация за предварително третиране на битови отпадъци на територията на РСУО гр. Костинброд

1220 преглеждания

Проектът трябва да бъде завършен в рамките на 30 месеца

Със символична „първа копка“ и тържествен водосвет се започнаха строителните дейности по изграждането на компостиращи инсталации и на инсталация за предварително третиране на битови отпадъци на територията на РСУО гр. Костинброд.

Бенефициенти по проекта са: Община Костинброд (водеща община), общини - партньори -   Божурище,  Годеч,  Драгоман,  Сливница и Своге.

Официалната церемония се състоя на 7 юли, в  село Церово, община Своге. След успешното провеждане на обществените поръчки, с които бяха определени изпълнителите за строителство и упражняване на авторски надзор  - ДЗЗД „ЗЕЛЕНО СТРОИТЕЛСТВО - СВОГЕ“ и за Строителен надзор - „ГЕОСТРОЙ КОНСУЛТ “ ДЗЗД.

От името на кмета на община Своге - Емил Иванов, символичната „първа копка“ направи зам. -кмета - инж. Валентин Михайлов, ръководителят на проекта и главен еколог на община Костинброд - Красимир Дебеляшки и фирмата изпълнител. На събитието  присъстваха също заместник-кметове на общините Своге и Костинброд, експерти, екипът на проекта и други заинтересовани лица.

Общата стойност на проекта е 1 347 024, 00 лв. и той трябва да бъде завършен в рамките на 30 месеца. Финансирането е по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г. съфинансирано от Европейския фонд за регионално развитие.

Ще бъде изградена компостираща инсталация и съпътстваща инфраструктура към нея, ще бъде закупено оборудване, съоръжения и обзавеждане за инсталация за компостиране.

На пресконференцията беше направено обстойно изложение по целите и задачите на проекта от Красимир Дебеляшки и инж. Валентин Михайлов.

Основната цел на инсталацията, е намаляване на количеството депонирани битови отпадъци, чрез осигуряване на допълнителен капацитет за предварително третиране на смесено събрани битови отпадъци, и за разделно събиране и рециклиране, чрез компостиране на зелени отпадъци.

След реализацията на проекта, ще се повиши качеството на услугите в управлението на отпадъците, което ще подобри качеството на живот на населението. Ще подпомогне за подобряване качеството на въздуха и намаляване замърсяването на територията на региона. Ще допринесе за удовлетворяването на основните нужди на жителите на общината.

Новото съоръжение ще преработва всички зелени и биоразградими отпадъци - събрана шума и зелена маса от косенето на тревните площи в  общината, орязани клони и храсти, остатъци от насаждения в частни градини, включително негодни за консумация плодове и зеленчуци, изхвърлени от търговски обекти и заведения за хранене.

Източник, снимки и видео: Община Своге

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук