Таекуондо - възпитание, целеустременност, приятелство, взаимопомощ, борбеност и стремеж към високи резултати. Интервю с Пенко Пенчев

3359 преглеждания

Таекуондо -  възпитание, целеустременност, приятелство, взаимопомощ, борбеност и стремеж към високи резултати. Интервю с Пенко Пенчев

 

 Пенко Пенчев е на 43 год. и се занимава с Таекуондо от 24 години. Треньор е на клуб „Один“ в София и Божурище. Основната му идея е да запознае хората с бойното изкуство и да промени представите им за Таекуондо, като един различен начин на развитие, основан на чистото съзнание и освободено от лоши помисли.

Ето какво сподели пред екипа на Espressonews Пенко Пнчев за Таекуондо, стремежите, борбения дух на децата и малката шампионка от Божурище – Йоана, за трудностите и успехите.

Какво е характерно за спорта Таекуондо?

 Таекуондо създава възпитани и целеустремени хора, които нямат нищо общо с типичните представи за „борчета“ и „биячи. Приятелство, взаимопомощ, борбеност и стремеж към високи резултати. Това е само част от резултатите, които предоставя практикуването на Таекуондо. Резултатите не са бързи, както се отглежда едно дете, така и тук иска време и усилия. Малко хора го разбират и не съдействат на треньорите, а ние имаме нужда от моралната им подкрепа. Всички заедно ще постигнем чудеса, в противен случай резултатите са нулеви. Много голяма е разликата между обикновения човек и боеца. Повечето хора казват „не мога“, „не искам“, „не знам“ и се отказват, докато боеца казва „ще се постарая“. И с постоянство постига всичко. Ние учим децата да бъдат бойци, както в спорта, като дисциплина, така и в живота. За това се надяваме на разбиране от страна на родителите и тяхната подкрепа.

 

Разкажете ни за Първи детски турнир по Текуондо за купа Плевен, в който малката Йоана от Божурище стана шампион.

В турнира участие взеха 11 клуба с общо около 150 състезатели, като нашия клуб (с 20 състезатели), завоюва второ място отборно по медали с общо 13 медала (7 първи, 4 втори и 2 трети места). Една седмица преди състезанието (на 2.10.2016г.) децата от София, Божурище и Панагюрище проведоха изпит лично воден от Гранд мастер Ким Унг Чол. От София и Божурище седем деца се явиха и повишиха своите степени, като в момента Йоана е 8 гуп (жълт пояс), а сестра и Силвия е 6 гуп(зелен пояс).

Геройство направиха тримата участници от София и Божурище  на състезанието в Плевен, защото това им беше първо участие. Преодоляха възбудата и уплахата и представянето им беше отлично.

Йоана Мантзуни от Божурище завоюва 1 място в категория до 30 кг. Момичета, 8-9 години; Михаил Иванов от София завоюва 1 място в категория до 45 кг. Момчета, 8-9 години, а Каталина Йорданова от София завоюва 2 място в категория до 35 кг. момичета, 10-11 години. Всички в дисциплината спаринг.

 

Разкажете  повече за Йоана и как протича подготовката, за да достигнат децата до състезания и победи?

Йоана и нейната по-голяма сестра Силвия Колева започнаха от самото откриване на тренировките в Божурище, което беше на 2.10.2015г. За тази една година те положиха много труд. 

Учудващо дисциплинирано и упорито дете се оказа Йоана, което напредваше с всяка следваща тренировка. Естествено имаше и периоди, в които беше готова да се откаже, заради натоварването, най-вече психическо. Но следващия път идваше още по-силна и уверена. А беше само първи клас.

На 2 февруари 2016г. десет деца положиха изпит за ученически степени(цветни колани), сред които беше и Йоана. Всички деца повишиха своите степени и продължихме подготовката. Лятото имаше лагер на Китен под ръководството на Гранд мастер Ким Унг Чол, който постоянно пребивава в България и е основател на Българската Федерация по Таекуондо ITF, която е член на Международната федрация по Таекуондо ITF. Президент на БТФ ITF е Мастер Марио Богданов, който е и вицепрезидент на Международната федрация по Таекуондо ITF.

 

Къде провеждате тренировките? Има ли интерес от страна на децата?

Треньор съм на клуб „Один“ в София и Божурище.  В Божурище останаха само двете сестри, но упорито търсим начин да привлечем още деца. От началото на новата учебна година дойдоха още няколко нови деца, може би привлечени от примера на Йоана.

София тренировките се провеждат в 79 СУ „Индира Ганди“  в Люлин 7, като в момента има 12 деца начинаещи на възраст от 4 до 9 години и 9 деца от старшата група. От тях петима са състезатели.

В момента клуб „Один“ Панагюрище има над 60 души трениращи Таекуондо и около 40 души трениращи Кик-бокс. Състезателите по Таекуондо са около 40. На състезания обикновено повечето деца са с подкрепа и от родителите.

Моята идея е и тук, в Божурище да направя същото. Един отбор-една душа! Заедно състезатели и агитката. Знам, че няма да е лесно, но няма да спра да опитвам, колкото и невъзможно да е и от финансова страна.

Как се справяте с организацията и разходите по тренировките и състезанията? Имате ли подкрепа?

От година се опитвам да намеря финансова подкрепа за тези състезания, но уви все не успявам. Родителите помагат за да си плащаме престоя, пътните и храната по време на турнири. Месечните такси са сведени до минимум - 25 лв.на месец за неограничено посещение /могат да идват и в Божурище и е София/, за да може повече хора да се възползват. С малкото пари, които събираме сме си закупили необходимите неща за състезания и тренировка, които не са достатъчно. Благодарен съм на директора на училище СУ „Летец Христо Топракчиев“, Мая Карамфилова за разбирането и предоставяне за ползване на физкултурния салон напълно безплатно. Нейните думи са редки в днешни времена „Не са важни парите, важно е децата да има с какво да се занимават и най-вече да спортуват“. Повече директори трябва да има като нея.

 

Какво предстои?

 Предстои най-големия турнир  в България – „Bulgaria Open 2016“, който ще се проведе в Пловдив на18, 19-20 ноември. Тече подготовка за това голямо състезание, което е международно и традиционно събира над 500-600 състезатели в дисциплината спаринг. Има гости от Гърция, Словения, Италия и др. От София се подготвят 5 състезатели, както и двете сестри от Божурище. Отбора като цяло е от около 35 състезатели от София и Панагюрище. Пожелавам им късмет. Ще ни е необходима помощ за тридневния престой и дано намерим средства , за да не товарим отново родителите и  да осигурим спокойствие на децата, за да се представят добре.

 

За желаещите да се включат в СК „Один“, тренировките са всеки Понеделник и Сряда от  17:30 часа , в стария салон на СУ „Летец Христо Топракчиев“.

За връзка:

Тел: 0876773557 - Пенко Пенчев,  треньор на клуб „Один“  в Божурище.

 

Екипът на Espressonews пожелава късмет и успех! Благодарим за поредния добър пример, който борбено отстоява своята кауза.

 

Десислава Василева