Токио 2020 ще се проведе на 42 спортни съоръжения

712 преглеждания

Атлетите ще се състезават в 339 събития и 33 спорта с 50 дисциплини

Летните олимпийски и параолимпийски игри Токио 2020 ще се проведат на общо 42 стадиона и спортни съоръжения в Токио и околностите му. За Игрите се очакват 11 091 атлети от цял свят. Те ще се състезават в 339 събития и 33 спорта с 50 дисциплини от 3 юли до 8 август и очакванията са да бъдат гледани по телевизията от 48 милиарда зрителипо света.

Още през 2012 година беше съобщено, че Националния стадион в японската столица ще бъде обновен за Летните олимпийски игри през 2020 година. Обновеният по проект на архитекта Кенго Кума стадион беше основен домакин и на Игрите през 1964 година, и струва 149 милиарда йени.

Според доклад на Сметната комисия общите разходи за местата за провеждането на Игрите, надхвърлят 25 милиарда щатски долара.  От 33-те места за състезанията в Токио, 28 се намират на 8 километра. Бяха изградени и единадесет нови спортни съоръжения. Някои надпревари бяха преместени в Сапоро заради високите летни температури в японската столица.

Общо шест спортни съоръжения, в които ще се играят осем спорта, се намират в централната бизнес зона на Токио, в близост до Олимпийското село. Три от тях са построени още за Летните олимпийски игри през 1964 година. Кои са местата на Игрите и какво ще гледаме на тях това лято?

На Японския национален стадион, който е с капацитет 68 000 души, ще се проведат церемониите по откриването и закриването на Токио 2020. Той е домакин и на стартовете по лека атлетика и финалния мач по футбол за жени.

Националната гимназия Йойоги домакинства хандбалните срещи, а Ryōgoku Kokugikan бокса. В Токийската столична гимназия ще гледаме тенис на маса, а в Nippon Budokan - джудо и карате. В Международния форум в Токио ще има вдигане на тежести.

В Токийската заливна зона има 13 съоръжения за общо 15 спорта, разположени край Олимпийското село, най-вече на островите Ариаке, Одайба и други изкуствени острови.

В Парк Касай Ринкай ще има гонки по кану, в Ой Хокей стадион - хокей на трева, а в Токио център по водни спортове - плуване, гмуркане и синхронно плуване. В Международния плувен център Токио Тацуми са игрите по водна топка, а в Парк Юменошима - стрелбата с лък.

Ариаке Арена е домакин на волейбола, а Градският спортен парк Ariake – на BMX състезанията и на скейтборда.

В Центъра за гимнастика Ariake логично ще се проведат състезанията по гимнастика, а в Колизеум Ариаке - тенис на корт.

Морски парк Одайба е мястото за триатлона и маратонското плуване, а Парк Шиокадз - за плажния волейбол.

В Централния вълнолом ще има конна езда, гребане и кану, а в Градския спортен парк Aomi - 3x3 баскетбол и спортно катерене.

Има и 16 места за 16 спорта около Токио за Игрите.

В Лагера Асака са състезанията по стрелба, в Musashino Forest Sports Plaza - модерният петобой и бадмингтонът, а в Мусашинономория парк - шосейното колоездене.

На Стадион Токио ще има футбол, модерен петобой и ръгби, на Сайтама Супер Арена - баскетбол, а на Еношима - плуване.

В Макухари Месе ще видим фехтовка, таекуондо и борба, а в Конен парк Baji Koen - конна езда.

Селски клуб Касумигасеки приема голфа, а Izu Velodrome - пистовото колоездене и планинското колоездене.

На Стадион Йокохама ще се играе бейзбол и софтбол. Бейзбол и софтбол ще гледаме и на Стадион „Фукушима Азума“.

Fuji International Speedway е място за шосейно колоездене, Паркът Одори - за лека атлетика, а Плажът за сърфиране Tsurigasaki - за сърф.

Международният стадион Йокохама е домакин на мъжките и женските предварителни мачове и четвъртфиналите, на полуфинала за жени и финала за мъже.

Другите места за футбол са Стадион Токио, Стадион Сайтама, Стадион Мияги, Футболен стадион Кашима, Японският национален стадион.

Всички тези традиционни и модерни, току що построени стадиони и спортни съоръжения ще приемат атлетите за Игрите Токио 2020. На техните терени ще може да се насладите на различните спортове като тенис, баскетбол, волейбол, леката атлетика, плуването или Олимпийски футбол.