Топ 5 есенни плодове, богати на антиоксиданти

1717 преглеждания

Включете ги в ежедневния си хранителен режим

Есента е прекрасно време, пълно със сребристо-златни листа и уютни вечери, но също така и с богат избор на сезонни плодове, заредени с антиоксиданти.

Антиоксидантите са молекули, които помагат на организма да се бори със свободните радикали и да поддържа здравето на клетките. В есента, когато става по-хладно и усещаме нужда от по-силна имунна система, консумацията на плодове богати на антиоксиданти може да бъде от изключителна полза. Ето петте най-добри есенни плодове, които са известни с високото съдържание на антиоксиданти.

Грозде. Гроздето е един от най-популярните есенни плодове и е изключително богато на антиоксиданти, включително ресвератрол. Този състав има антиоксидантни и антиинфламаторни свойства, които са свързани с намален риск от сърдечни заболявания и подобрена здравословна функция на мозъка.

е

Ябълки. Ябълките са символ на есента и са известни с високото съдържание на витамин C и фибри. Те съдържат и кверцетин, антиоксидант, който подпомага здравето на сърцето и имунната система. Не забравяйте да ядете и кожата, защото там се крият най-много полезни вещества.

е

Круши. Крушите са още едно изобилие на антиоксиданти. Те съдържат витамин C и кверцетин, както и фолиева киселина, която е важна за здравето на сърцето и бременните жени. Крушите също са добър източник на фибри, което подпомага здравето на черния дроб.

е

Шипки. Шипките са известни с високото съдържание на витамин C, който подпомага имунната система и ефективното боравене със застингови инфекции. Те съдържат също и каротиноиди и антосианини, които са мощни антиоксиданти.

е

Боровинки. Есента е сезонът на боровинките, които са пълни с антоцианини, антиоксиданти, които се свързват с поддържането на мозъчната функция и здравето на сърцето. Боровинките са също източник на фибри и витамин C.

е

Включете тези плодове в ежедневната си хранителна диета – може да ги ядете свежи, да ги добавите към овесените ядки, салатите или да ги приготвите в различни десерти и напитки. Не забравяйте, че разнообразието в хранителния режим е ключът към получаването на максималния брой антиоксиданти.

Снимки: pixabay.com

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук