Традиционният събор „Грохотен 2016” ще се проведе на 20 и 21 август

2885 преглеждания

На 20 и 21 август ще се проведе поредното 44 издание на традиционния събор на връх Грохотен край Своге. „Грохотен 2016“ се организира от туристическо дружество „Искърски пролом“ със съдействието на кмета на община Своге - Емил Иванов. В рамките на 44-тото издание ще бъде отбелязана 121-годишнина от организираното туристическо движение в България.

Съборът ще бъде открит в събота от 19:00 часа, с общи тържества и веселие. Неделната програма е доста по-наситена и включва в себе си редица спортни предизвикателства за участниците – футбол, надбягване с чували, федербал, теглене на въже и др., като старта на забавленията ще бъде даден в 9.30 часа сутринта.  По традиция, туристическото дружество организира и пешеходен поход до върха,  който е с височина 1056 метра.

За първи път съборът на Грохотен се провежда през  далечната 1972 г., без прекъсване, независимо от метеорологичните и други условия, като бързо се превръща в едно от най-желаните летни събития за жителите на града и неговите гости. Не малка част от участниците в събора отиват още в петък вечер, в зоната, където организаторите са предвидили за палатки, за да изградят своя лагер в подножието на върха и да се насладят на звездните нощи в Искърския пролом.  За тази година, от туристическото дружество предупреждават, че в зоната от 9-те декара около сцената палатки и моторно превозни средства няма да се допускат. Повече информация за събитието можете да намерите на фейсбук страницата му.

Елисавета Георгиева