Трайко Младенов, Александър Ненов и служители на Общинска администрация-Костинброд посетиха с. Мърчаевци, Сърбия (снимки)

1185 преглеждания

По покана на Милорад Йевдович - основател и директор на „Купусиада“ /фестивал на Зелето в село Мърчаевци/

Кметът на община Костинброд Трайко Младенов и зам. кметът Александър Ненов, заедно с екип от служители на Общинска администрация-Костинброд, посетиха с. Мърчаевци, община Чачак, Република Сърбия, по покана на Милорад Йевдович.

Кметът и заместник кметът бяха поканени на среща в неформална обстановка от Милорад Йевдович - основател и директор на „Купусиада“ - фестивал на Зелето в село Мърчаевци. Милорад Йевдович е и дългогодишен общински съветник в община Чачак.
 
Село Мърчаевци се намира в Централна Сърбия, населението към този момент наброява 4 хиляди души. Фестивалът на Зелето се провежда от 2003 г., всяка трета седмица на месец септември. „Купусиада“ продължава три дни и привлича над 150 хиляди посетители.
 
По време на срещата се присъединиха и народните представители от парламента на Република Сърбия,представляващи региона на Чачак - Милица Дачич и Биляна Яковлевич.
 
Поканата от страна на домакините от с. Мърчаевци е с цел предстоящи дейсности и побратимяване на с. Петърч - нашата „столица“ на зелето и с. Мърчаевци. Идеята на домакините и представителите на община Костинброд е запазване на традициите в регионите, промотиране на екологичното земеделие и съхраняване на традиционните сортове зеле.
 
С народните представители от парламента на Република Сърбия, бяха обсъдени изпълняваните и бъдещи проекти на община Костинброд със сръбски общини по трансгранично сътрудничество и обмяна на добри практики.
 
Кметът на община Костинброд - Трайко Младенов подари рекламни материали на община Костинброд на домакините, както и Кукли в български народни носии на двете дами от парламента на Република Сърбия.
 
С проведената среща в с. Мърчаевци, община Чачак бе поставено началото на едно бъдещо партньорство и приятелство свързано от зелето.

Източник и снимки: Община Костинброд
 

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук