Трайко Младенов, кмет на община Костинброд: „2024 г. ще бъде една силна година!“

1053 преглеждания

Трайко Младенов – кмет на община Костинброд:

„2024 година –  безапелационна по вид и размер капиталова програма за общината ни, повече средства от бюджета ни за културата, православни храмове и здравеопазване, важни проекти в областта на спорта, саниране на обществени и жилищни сгради, значими инвестиции в областта на бизнеса и изграждане на важни национални инфраструктурни обекти.

Честита 2024 година!!!

Дано тя бъде здрава, успешна, най-вече спокойна и благополучна за всички нас, за общината, в която живеем и за държавата ни като цяло.

Предходният мандат беше един от най-трудните за българските общини – пандемия, икономическа криза, инфлация, мигрантски и бежански потоци, война в близост до държавата ни, политическа криза и многобройни избори за парламент.

Дай Боже настоящият мандат – 2023г. – 2027 г., започнал след местните избори през изминалата есен, да бъде един от най-успешните в развитието на общината ни!!!

Община, чийто град Костинброд тази година ще стане на 50 години. Кръгла годишнина, която трябва да почетем подобаващо. Със самочувствие, с размах, с желание и хъс, които отговарят на профила на общината ни – като една от най-бързо развиващите се в икономическо отношение общини в областта и региона в България. Като едно от притегателните места за живеене, непосредствено граничещо със столицата ни. Като място с древна история, славно минало и перспективно бъдеще. Аз като костинбродчанин го твърдя и с действията си – моите и на невероятния екип, който ръководя го показвам и доказвам всеки работен ден, на всеки празник организиран на наша територия, на всеки форум, заседание, конференция казвам с гордост името „Костинброд“.

Изборите минаха – местният ни парламент /общинския съвет/ започна да осъществява своите заседания. Бяха избрани кметовете на кметства, назначих кметските наместници в по-малките населени места. За първи път в историята на общината ни, след като бях най-младият демократично избран кмет през 2015 г. съм първият общински кмет, който застъпва трети последователен мандат – и то избран с доверието, с гласа на съгражданите ми от първи тур.

Благодаря на всички, които виждаха развитието на общината ни през тези години и гласуваха доверие на мен и екипа ми да продължим да надграждаме постигнатото и изграденото, създаденото от нас през последното десетилетие на 50 годишната ни община. А на онези, които не гласуваха или дадоха гласа си за някой друг на местния вот ще кажа – никога аз или хора от екипа ми не сме делили хората по партийни или идеологически пристрастия. Никога не сме и няма и да го правим – това е и начина общността ни да се развива и утвърждава, чрез сплотяване, единение и компромиси.                             Ще продължаваме да работим за цялата ни общност ,  за да продължи да се разраства градът ни, за да стават селата ни още по- благоустроени, китни и желани от хората за постоянно живеене.

Какво ни чака нас администрацията през настоящата година, разбира се и със силната подкрепа и съдействие от страна на общинския съвет. Чака ни много, страшно много работа. И тук е момента да благодаря на председателя на общински съвет Костинброд – Д-р Атанас Тенев, с който работим в пълен синхрон и който по безапелационен начин беше избран за председател на съвета за трети последователен мандат. Благодаря и на общинските съветници – председатели на комисии в общинския съвет, с които администрацията работи изключително координирано и професионално.

Какво очаква общината ни и нашите съграждани през настоящата 2024 г. Безапелационна по своя размер и размах на дейности и обекти капиталова програма!!!

Ще се строи много, ще изградим много, ще проектираме много!!!

Над 37 милиона ще са средствата от национално, европейско и общинско финансиране, които ще бъдат вложени във водопроводи, сгради, пътища и улици на територията на цялата ни община. Ще променим облика с енергийно ефективни проекти на полицията, пожарната и общинската администрация. Ще променим визията на няколко блока, които бяха одобрени за финансиране. Ще продължим да реновираме и правим пътища и улици – в града и в селата. Нова визия на общежитието ни към професионалната ни гимназия, строящ се централен градски парк в непосредствена до него близост, важни инфраструктурни обекти – от мост над река Блато в село Петърч, до кръгово до завода на Кока Кола и големият пътен възел на новостроящата се магистрала Европа.

В годината на 50-годишнината на града ни ще завършим невероятната ни централна детска градина „Слънчице“ и придобиващия изключителна визия и функционалност централен градски музей.                          

Ще открием централния ни градски храм – „Св. Мина“.

В настоящата година ще завършим и здравния ни център в сградата на бившата поликлиника – готови са вече санитарните помещения и няколко кабинети, а през 2024 г. ще се ремонтира и обособи цял етаж от сградата като център за образна диагностика. Тече поръчката за избор на изпълнител за доставка на уреди за образна диагностика – ехограф, мамограф, рентген. Успоредно с откриването на новия спешен медицински център ще се освободят помещения за привличане на нови медицински специалисти, от които общността ни се нуждае.

Бюджета на общината ни за 2024 г. е почти готов за обществено обсъждане и последващо внасяне в общинския съвет. В него сме заложили повече средства за култура, повече средства за духовните ни православни храмове на територията на цялата ни община, повече средства за проекти и обекти за всичките ни села и най-вече пари за проектиране на значими и знакови за бъдещата визия на града ни спортни обекти – голяма мултифункционална спортна зала, реконструкция на футболния стадион на спортен комплекс „Белица“, плувен басейн до стадион „Бенковски“, велоалеи по главни улици в града ни.

През 2024 г. ще се строи изключително много, но ще се проектират и нови обекти. Освен спортни съоръжения, ще се проектират и ще се кандидатства за финансиране за изпълнение на проекти във ВиК сектора в града и в селата, за асфалтиране на улици в града и в селата.

Ще развием и надградим транспортното ни дружество, така че да тръгнат и вътрешни маршрутки в града ни: до по-големите ни села и до промишлените зони на територията на общината ни. Започваме и изграждането на комунално предприятие, което да се занимава с час от дейностите, които към момента общината възлага на външни фирми.

През настоящата година в областта на екологията ще заработят компостиращата и сепариращата инсталация и центъра за разделно събиране на отпадъци.

Аз и екипът ми, с огромното подкрепа от страна на разумното мнозинство в общинския съвет ще продължим да развиваме общината ни, така че тя да продължава да се утвърждава като силен фактор в областта и региона и името й да продължава да е символ на икономически подем и висок стандарт на живот.

И тук е момента да изтъкна, че нови бизнес проекти ще се развиват на територията на общината ни. Ако някой си мисли, че бизнеса „просто“ си идва и започва да си се развива на територията на една община, харесвайки логистичното й местоположение и климата, значи не е запознат с това какви стъпки, какви действия има в отношенията между инвеститор и администрация на местно ниво. Взаимоотношенията са процес, целенасочена и експертна работа между партньори – за да може да се развие една сериозна бизнес инвестиция на местна почва. Към момента има няколко инвеститора – клас А /с инвестиции над 10 милиона/ на територията на общината ни. През настоящата година се очакват нови – огромни инвестиции. А това означава местен данък от проведени сделки, нови и с по-високо възнаграждение работни места, такси от строителни разрешение и данък сгради в общината, координация в инвестициите между търговския субект, общината и държавните институции. В работата си с бизнеса общината ни е показала, че е надежден и предвидим партньор – оказващ помощ и съдействие на инвеститора, но и отстояващ и защитаващ интересите на общността.

През 2024 г. ще завърши последния лот на магистрала Европа, а с това и трите пътни възела към общината, за които администрацията се пребори през предходния мандат – два в града ни и един на гара Петърч. Започва усиленото изграждане на надземното метро, което за 10 минути ще прави връзката между града ни и новоизграждащата се метростанция в квартал „Обеля“. И в този обект отвоювахме най – важното за общината ни – три спирки на нейна територия, нова триетажна ЖП гара в центъра на града ни, надлези над настоящите ЖП прелези, нова спирка с разтоварни функции на гара Петърч. В настоящата година започва проектирането на тунел под Петрохан. Като общинска администрация ще се включи активно в разработването на частта, свързана с обходен път на града ни, който е неизменна част от този голям инфраструктурен обект.

С началото на настоящата година и в началото на новия мандат смея отговорно да твърдя, че аз и екипът ми притежаваме знанията, опита, компетентността и професионализма да продължим да развиваме общината ни и да я утвърждаваме като сериозно име и фактор в областта, региона, в държавата.

2024 г. ще бъде една силна година и с Божията воля и помощ, с екипна и задружна работа. С търпение, с координация и взаимовръзка с общинския съвет ще постигнем толкова много, че на 17-ти септември с усмивка, самочувствие и увереност да си пожелаем „Честит празник!!! Честити 50 години Костинброд!!!

Да се развива и да пребъде общината ни!!!“

Източник и снимка: Община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук