Три класа спечелиха конкурса „Най-патриотичен клас“

830 преглеждания

В състезанието се включиха СУ „Козма Тричков”, ППМГ „Акад. Иван Ценов” и СУ „Христо Ботев”

И трите класа, участници в конкурса „Най-патриотичен клас“, станаха победители в родолюбивата инициатива, която се организира за трета поредна година от Община Враца. Това стана ясно след решение на комисия в състав: кметът Калин Каменов, председателят на общинския съвет - Румен Антов, управителят на звено „Център за младежки дейности” - Цветелина Теофилова и уредникът в Регионалния исторически музей - Тихомир Машов.

В тазгодишното състезание по патриотизъм се включиха учениците от ХІ „б“ клас от СУ „Козма Тричков”, с ръководител Светла Статкова,  възпитаници от ХІ клас от ППМГ „Акад. Иван Ценов”, с ръководители Любина Карамелска и Станислава Каменова и Х „б“ клас на СУ „Христо Ботев”, с ръководител Филипка Цанова.

Преди да се определи победителят, представители на кандидатите в конкурса и техните ръководители представиха пред комисията родолюбивите инициативи, които са проведени през последната една година.

Младите родолюбци от СУ „Козма Тричков“ показаха чрез презентация 143 причини да се гордеем, че сме от Враца. Достойно в конкурса се представиха и учениците от ППМГ „Акад. Иван Ценов“, които показаха изработен от тях уеб сайт. В платформата се посочени материали с историческа насоченост и информация за видни българи. Различен поглед към родолюбието представиха и възпитаниците от средно училище „Христо Ботев“. Те представиха част от документален филм „Памет и забрава”, посветен на ботевите четници, както и провеждането на различни патриотични инициативи.

„Много ни затруднихте в избора, затова и трите класа ще бъдат наградени, като ще имат възможността да минат по стъпките на Левски и Ботев. Тук обаче ще ви поставя една задача. Това да не е обикновена екскурзия за вас, на която да се забавлявате, а напротив да се докоснете до всяка частица от историята и да обмените идеи помежду си. Искам да създадете продукт с инициативи, свързани с градивното развитие на града, които да ни предоставите за реализиране. Сигурен съм, че от тях ще има доста добри, които ще получат подкрепа от общината и от други институции в града.“, каза при обявяването на победителите кметът Калин Каменов и ги призова да продължат да бъдат креативни и нестандартни.

И тази година наградата за победителя в конкурса „Най-патриотичен клас“ е екскурзия, на местата където е живял и творил поета-революционер Христо Ботев.

EspressoNews

Снимки: Община Враца