Три месеца след катастрофата край Своге опасният завой все още няма нова мантинела

1007 преглеждания

С подмяна на съоръжението се ангажираха от АПИ

Все още не е подменена мантинелата на завоя край Своге, на който в катастрофа през месец август загинаха 20 души. За това алармираха от Института по пътна безопасност, които призоваха главния прокурор да се заеме с казуса, който не е решен повече от три месеца след инцидента. С подмяната на съоръжението се ангажираха от Агенция „Пътна инфраструктура“, въпреки че по тяхно мнение задължението за ремонта не е на Агенцията.

Диана Русинова от Института за пътна безопасност се закани в ефира на Nova, че ако мантинелата не бъде сменена до понеделник, с това ще се заемат те, независимо, че нямат такова право. Русинова контрира аргументите на АПИ, че подмяната на съоръжението се бави, защото тече разследване, като изтъкна, че щом е подменен асфалтът в участъка, това може да се случи и с мантинелата.

От Пътната агенция обясниха, че на 5 декември е сменено съоръжение с дължина 10 метра. Русинова смята, че това се отнася до мантинелата, която е на завоя. До края на деня ще бъде публикувано становище дали то отговаря на нужните изисквания.

В разговора се включи и заместник-кметът на община Своге инж. Валентин Михайлов, който за пореден път обясни, че местната администрация няма задължения, свързани с мантинелата. „Дали сме необходимите документи на съответните институции. Приветствах решението на АПИ да подменят съоръжението. Те имат достатъчно опит, за да направят мантинелата така, че тя наистина да върши работа", категоричен беше Михайлов.

Заместник-кметът допълни, че в района на Искърското дефиле редовно има натиск върху мантинелите от страна на колите заради завоите по пътя. След всеки такъв случай от общината изпращат писмо до Пътната агенция, но не винаги съоръженията се подменят.

Представители на местните граждани заявиха, че опасният завой е причина за много катастрофи. Според тях обясненията, които дават институциите, не са задоволителни. Те са разочаровани, че от АПИ все още не са предприели мерки въпреки настъпването на зимния сезон.

Във връзка с поредния разговор по темата, от пресцентъра на Министерския съвет се ангажираха с реакция от страна на институциите.

Източник: Nova
EspressoNews