Три съвета как да останеш мотивиран, за да постигнеш новогодишните си желания

377 преглеждания

Положителната, успешна промяна е само въпрос на време

Новата година винаги е и нова страница от живота на много хора, които искат да я започнат „на чисто“ – силно мотивирани, с нови цели и желание за промяна. Без значение в кой аспект от живота е тя.

Януари започва, мотивацията е силна, започваш тренировки и диета, придържаш се към целите си и правиш каквото е нужно, за да ги преследваш… поне през първите няколко седмици. Но към краят на януари при много хора това силно първоначално желание за промяна постепенно отслабва, мотивацията се топи и отстъпва неохотно на натовареното ежедневие. Звучи ли ти познато?

Затова, в тази статия ще намериш полезни насоки как да избегнеш провала в новогодишните си обещания и да останеш мотивиран и постоянен в действията си!

1. Изгради си подходяща нагласа. Когато става въпрос за това да останеш мотивиран, продуктивен и фокусиран върху постигането на целите си, има две различни нагласи на ума – фиксирана и такава за развитие и растеж.

С фиксирано мислене, оставаш с впечатлението, че настоящата ситуация е „бетонирана “ – т.е. мислиш, че човекът, който си днес – е човекът, който ще бъдеш завинаги. А когато подходиш към предизвикателствата с нагласата за развитие и растеж – вярваш, че стига да положиш усилия и да свършиш работата – е напълно възможно да постигнеш развитие и напредък, дори и да е трудно.

Хората с фиксирано мислене вярват, че техният вроден набор от умения, качества и таланти са предварително определени и не могат да се променят, независимо от желанието за това. От друга страна, хората с нагласа за растеж и развития вярват, че техните умения, качества и таланти могат да бъдат адаптирани, развити чрез усилия, упорита работа и отдаденост.

Така че първата крачка, която трябва да направиш, за да си осигуриш постигането на целта – е да подходиш към нея с правилната, позитивна нагласа и да не подценяваш възможностите си!

Ако смяташ, че спадаш по-скоро към първата група (с фиксирано мислене) – не се притеснявай, това също е преодолимо. За да промениш мисловната си нагласа, следвай тези кратки насоки:

Радвай се на малките победи.  Разпредели целта си на ясни, малки стъпки, подходи постепенно и методично към нея и се радвай и гордей с постижението си, когато постигнеш всяка една от тези малки победи към заветната цел.

Само-мотивирай се. Ако постоянно си повтаряш, че искаш, можеш и знаеш как да се промениш – е само въпрос на време наистина да го постигнеш! Учи се от грешките си, а не се самонаказвай за тях.

Медитирай. Медитацията подобрява способността да се справяме по-добре с предизвикателствата и да се възстановяваме от неуспех или нещастие, като в същото време запазим нагласата и съзнанието си здрави, позитивни и силни!

2. Потърси подкрепа от приятел. Ако ти е трудно да поддържаш мотивацията си самостоятелно, но искаш да останеш мотивиран и продуктивен, за да постигнеш целите си, когато новогодишната мотивация започне да избледнява – трябва да намериш човек (приятел, фитнес инструктор, диетолог, познат с подобни цели), който да ти помогне да останеш отговорен и отчетен към целта си. Най-добре е когато този партньор има същите цели като теб и заедно работите за постигането им.

Да останеш мотивиран и продуктивен през цялата година може да бъде предизвикателство, но добавянето на слой социална подкрепа към това може да го направи много по-лесно за изпълнение.

3. Бъди готов за пречки и провали. Този съвет на пръв поглед може би звучи грубо и демотивиращо, но е важен. Една от най-честите причини хората да губят мотивация да постигнат своите новогодишни желания (и да ги изоставят още през февруари) е, защото се „провалят “. Или поне така си мислят те…. Например – направил си кратка пауза в своята тренировъчна програма, въпреки, че си си обещал да я превърнеш в неизменна част от своето ежедневие.

Без значение колко си ангажиран и мотивиран да постигнеш своята цел, ще се сблъскаш с такива малки неуспехи и грешки понякога. Но ако планираш добре и от самото начало си наясно, че такива могат да се появят – става много по-лесно да се справиш с тях, да останеш отдаден и мотивиран в дългосрочен план, дори когато леко кривнеш от пътя.

Така че, следвайки горният прием – ако целта ти е да тренираш 3-4 пъти седмично – подходи към нея, знаейки, че все някога ще има дни, в които просто няма да имаш възможност за тренировка и ще трябва да я пропуснеш. Когато това се случи, ще си подготвен психически, ще го приемеш и ще продължиш напред, без това да се отразява на мотивацията ти.

В обобщение. Поддържането на силна мотивация през цялата година може да е трудна задача, но с правилния подход към целта и с добра подготовка – положителната, успешна промяна е само въпрос на време! Успех!

Страхил Иванов

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук