Трудови борси могат да бъдат направени в Сърбия, за да помогнат на българите в западните покрайнини да работят в Община Костинброд

380 преглеждания

Трудови борси могат да бъдат направени в Сърбия, които да са насочени към западните покрайнини и българите, живеещи там. По този начин те могат да дойдат и да работят на територията на Община Костинброд. Това каза кметът на Община Костинброд Трайко Младенов в интервю за БТА. Конференция на тема "Инвестиции и развитие на Костинброд" се проведе в града на 26 януари във връзка с оформянето на индустриални зони в района.

По думите му е много важно да се облекчи трудовото законодателство, за да може по-лесно да дойдат хората от там, които да работят на територията на общината. Той добави, че в момента този процес е труден и бавен, свързан е с много месеци на кандидатстване, със задължителен български паспорт и други процедури. "А работници са ни необходими", изтъкна кметът на Община Костинброд.

Трайко Младенов посочи, че в общината вече работят служители от западните покрайнини. В същото време във фирма като "Ролпласт" работят над 50 човека от този край. Интерес проявяват и от "Кока-Кола". "Самият вариант общината от една страна, от друга бизнесът, и от трета изпълнителната власт, да направим подобни трудови борси, в които да дойдат още свежи работници на територията на общината, е изключително ценен", заяви още кметът. Той изтъкна, че безработицата в общината отдавна е сведена до минимум. 

"Аз съм казал, че само който не иска да работи, не работи тук на територията на общината", каза още Младенов. Според него общината изпитва огромни трудности за намирането на работници и служители по различните програми, които са през Министерството на труда и социалната политика.

Самият факт, че фирми като "Кола-Кола", "Интерион", която предлага шоколадите "Нукрема", фирми като "Ролпласт", "Газтрейд", "НИС Петрол", "Олинеза", "Крафт" - с подразделението кафето "Нова Бразилия", са на територията на Община Костинброд, е достатъчно красноречив. В село Петърч пък е фирма "Юроспийд", която е една от най-големите в логистиката, както и „Санитекс“ и много други, посочи Младенов, подчертавайки, че със сигурност изпуска името и на много други големи инвеститори.

По думите на кмета близостта на София помага на Община Костинброд да привлича такива големи инвеститори. "Тук големият плюс за нас е, че вече може да има хора от София, които да идват да работят в Костинброд, защото на нас това ни липсва – хората, които да влязат в производствените дейности", добави Трайко Младенов. Според него близостта на столицата до Костинброд е и огромен плюс, но и донякъде минус, защото София също "дърпа" хората.

На въпрос дали честите избори пречат на работата на общината, Трайко Младенов отговори, че пречат само доколкото се ангажира административен капацитет. "По-сложното е тогава, когато тази цикличност на непрекъснати избори води до нови лица в определени министерства и изпълнителната власт, защото много от нещата трябва да се започнат отначало", коментира още кметът. Той обаче поясни, че за големите проекти общината си работи и изборите по никакъв начин не влияят на този процес. 

На въпрос дали предстоящото влизане на България в еврозоната ще се отрази на бизнеса в общината, кметът Младенов каза, че все още не е обсъждал този въпрос с представителите на индустрията. Според него самите общини не са наясно какъв ще е механизмът, защото и при тях административните такси и услуги ще трябва да се калкулират в евро. "Ще ми е интересен форматът и вариантът как таксите, които до момента са взети в български левове, ще бъдат променени в евро“, допълни кметът. Трайко Младенов е на мнение, че процесът на влизане на еврото в България е неизбежен, важен и необходим.

Източник: БТА, Снимка: архив

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук