Удовлетворение и невероятни впечатления за организатори, гости и участници в „Шопски наниз 2018“

1776 преглеждания

Деветото издание на фолклорния фестивал бе официално закрито

Удовлетворение и невероятни впечатления засвидетелстваха организатори, гости и участници по време на официалното закриване на Деветия фолклорен фестивал „Шопски наниз“.

На 29 април 2018 г. зрителите в препълнената зала на Народно Читалище „Иван Вазов- 1947“-гр. Костинброд се насладиха на изпълненията на формация „Астиденс“, с които бе поставен и финалът на тридневната фолклорна феерия, преминала под звуците на впечатляващи танцови и певчески спектакли, изпълнени с колорита и пищността на автентичните български носии.

Рекорден брой участници – над 2200, взеха участие в тазгодишното издание на „Шопски наниз“. Организаторите от Община Костинброд и местните читалища смятат, че ако тенденцията на ежегоден ръст на броя на съставите продължи, скоро фестивалът ще се превърне в Балканско, а защо не и в Европейско фолклорно мероприятие.

След невероятните изпълнения на народните певци и танците с тъпани на „Астиденс“, приветствие поднесе зaместник- кметът на община Костинброд- Александър Ненов. „Преди девет години бях на тази сцена, като участник и съм щастлив, че девет години по-късно съм директор на фестивала и мога да поздравя всички участници от сцената на НЧ ”Иван Вазов-1947”. Този фестивал всяка година се надгражда и благодарение на екипа, който стои зад мен, можем да сме сигурни, че е един от най-успешните фестивали в цяла България. Имаме силата и възможността да превърнем фестивала в Международен, Балкански, а защо не и Европейски фолклорен фестивал!”, заяви Ненов, след което покани на сцената и кмета на община Костинброд Трайко Младенов.

На свой ред Младенов изказа своята благодарност към всички участници и организатори на фолклорния фестивал. „ Благодаря на организаторите, благодаря на читалищата. Горд съм, че във всички читалища на територията на община Костинброд има буден културен живот. Общинска администрация - Костинброд ще помага винаги той да се развива и да не угасва.

Благодаря на всички доброволци, които помагаха в организирането на „Шопски наниз-2018“ . Надявам се във всеки един от вас да е останал красив спомен в сърцата от „Шопски наниз-2018“, заяви кметът. Той покани на сцената и всички доброволци, подпомогнали организацията и провеждането на тридневното мероприятие. Признание към тях залата засвидетелства с бурни аплодисменти. Трайко Младенов благодари и на журито, което оцени изпълненията в конкурсната програма, в състав: Борис Вълков, Димитър Манов, Лиляна Галевска, Олга Борисова и Юлия Цанкова.

Последва връчването на специалните награди на „Шопски наниз“.

Александър Ненов поднесе Наградата на Директора на фестивала. Габриела Георгиева – заместник-кмет на община Костинброд връчи Наградата на публиката, д-р Атанас Тенев- председател на Общински съвет-Костинброд поднесе наградата „Златен цървул”, Борис Вълков-председател на журито, връчи Наградата на журито и заяви, че „Шопски наниз” е един от трите най-сериозни фолклорни фестивали в България. Специалната Награда на кмета, която отиде при НЧ ”Искра-1975” – гр. Кюстендил беше връчена от Трайко Младенов.

Деветото издание на „Шопски наниз“ бе организирано и проведено при много добра координация и с усилията  местните читалищата и общинска администрация, както и с доброволците от ПГВМСС “Св. Георги Победоносец“ гр.Костинброд, с ръководител Ирена Георгиева. Доброволци бяха още и актьорите от Театър „Цветан Станков“ и спортистите от спортен клуб „ФУНА“. За сигурността и обществения ред се погрижиха и Общинския инспекторат.

През трите дни на „Шопски наниз-2018г.“ на сцената на НЧ “Иван Вазов-1947“ видяхме състави от цяла България и четири състава от Република Сърбия от общините Димитровград, Бабушница, Гаджин Хан и Сокобаня. Всички те се погрижиха за настроението на гостите на фестивала, които изпълваха залата през фестивалните дни.

Снимки: Община Костинброд, Асен Великов

EspressoNews