Удължават извънредната епидемична обстановка до 30 юни

527 преглеждания

Това заяви премиерът Бойко Борисов

„За да не се стигне до нова ескалация и болниците да не могат да приемат пациенти, с 15 дни предлагаме да се удължи извънредната епидемична обстановка. Тя ще продължи до 30 юни. Ако се налага ще удължим пак". Това заяви премиерът Бойко Борисов.

„Нищо положително не се е случило, нищо различно то месец или два няма. Няма и нищо, което да стресне хората, дори отваряме кината и театрите. Заболелите се увеличават. Увеличават се и излекуваните”, посочи премиерът.

„Повишението на заболелите с коронавирус считаме, че се дължи на клъстърите – Доспат, Сърница, Ясенец. По най-бързия начин ги овладяваме, без да затваряме градовете, без да създаваме паника и страх", каза още Борисов.

„Дисциплината, дистанцията, дезинфекцията са най-важното, което хората трябва да спазват в този момент”, категоричен бе той.

„Всичко зависи от нас. Ако продължим да спазваме дистанцията, ще продължим да живеем и работим в почти такава среда, в каквато сме живеели преди вируса. Ние имаме най-либералните мерки, никъде в света ги няма. Ако нация успеем да устоим, ще сме за пример. Не ми се иска да мисля за варианти, в които болниците няма да могат да приемат пациентите”, коментира премиерът.

Във връзка с трите учителки с положителни проби на коронавирус от 50-та ДГ в София, кметът на София Йорданка Фандъкова каза, че директорката на градината е реагирала адекватно. „Не можем да създадем паника сред родителите. Обстановката е спокойна в момента. Надявам се PCR-ите да покажат, че резултатите ще са отрицателни, ако това се случи, детската градина утре ще работи нормално. Учителките твърдят, че не са били в Сърница, но снимката показва, че са”, добави столичният кмет.

„Надявам се да не са положителни пробите в градината. Адекватно сте реагирали, но ме влуди това, че има хора, които с тази тема могат да се шегуват по този начин”, коментира Борисов. 

Източник: NOVA

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук