Укрепване на свлачище кв. Старо село, Своге

588 преглеждания

Приключването на обекта качествено и в срок остава основният приоритет на общината до края на 2022 г

През 2018 година започна подготовката за укрепване на един изключително важен обект за община Своге, а именно укрепване на свлачището кв. Старо село.  Подготвено бе  предложение и проект, с което общината спечели финансиране по ОПОС (Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020).

Проектирането на свлачището показа проблеми с хлъзгателната повърхност на дълбочина повече от 25 метра и се наложи да се предвидят мерки за допълнително укрепване и извеждане на повърхностните води от уязвимите места.  Това от своя страна доведе до търсенето на допълнителни средства за финансиране във връзка с укрепването на пътя и ската в района на свлачището. След проведени разговори Община Своге сключи допълнително споразумение с Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) за целево финансиране в тази част. По пътното платно се наблюдават множество пропадания и мрежовидни пукнатини, които са сериозна предпоставка за пътни инциденти и автомобилни аварии. В тази връзка беше необходимо да се вземат превантивни мерки за стабилизиране на свлачищните зони, въпреки това състоянието на републиканския път оставаше силно компрометирано и опасно за движение. Неустойчиво е и състоянието на откоса на вътрешната пътна лента.

Въз основа на резултатите от проведените инженерно-геоложки и хидрогеоложки проучвания, и съобразно геометрията в обхвата на повратните хлъзгавини, е изготвен цялостен проект за укрепване. През 2019 година този проект беше разгледан и съгласуван с жителите на кв. Старо село, като бяха проведени няколко работни срещи, на които хората имаха възможност да зададат своите въпроси във връзка с укрепването около техните къщи и квартала. Благодаря за тяхната отзивчивост, благодаря, че повярваха в този обект и сега ние можем да го строим. Предполагам, че ще има проблеми свързани със самото изпълнение на геозащитните съоръжения за превантивна защита, както и на част от терените, но обещавам заедно с тях да бъде разгледан всеки случай и да бъде взето най-правилното решение за отстраняване на проблема. Още един път ще подчертая, че укрепването на свлачището по 4-те линии ще ни даде възможност след това да вземем съответните мерки за реновиране на инфраструктурата и водопровода в квартала.

Проектът включва изграждане на укрепителни анкерни конструкции на четири нива. АПИ ще осигури финансирането и ще извърши строително-монтажните дейности предвидени в етап 1 и 3, а Oбщина Своге осигури финансирането на останалите етапи през Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020. Тук бих искал да добавя, че по предложение на Кмета на общината, г-н Емил Иванов, на 11.01.2022г. беше направена работна среща между представители на Общината, избраният изпълнителя , както ѝ представители на проектантския и надзорен екип и на АПИ. Беше потвърден ангажиментът на държавата в лицето на Агенцията за целевото финансиране. Бе докладвана готовност от тяхна страна за подписване на протокол 2А и започване на строежа на техните етапи.  Координирани  бяха отделни съвместни строителни дейности по етап 2 от проекта.

През изминалата година на 30.07.2021 г. бе подписан протокол за откриване на строителна площадка и определяне строителното ниво на строежа за линията на община Своге, по която ще бъдат изградени 375 анкера. За цялостното укрепване на свлачището ще бъдат изградени общо 1375 анкера по 4 линии с обща дължина 1,8 км. Допълнително бяха изградени и насипани временни пътища, изкопи по детайл за линията на укрепването и бе направена сериозна подготовка по доставка на анкерите.

Укрепителните дейности вече започнаха и към днешна дата 04.02.22 г. са изградени вече 26 анкера, в момента метеорологичните условия не позволяват строителни дейности, защото укрепването на анкерите е свързано с използването на сериозно количество вода, надявам се веднага след повишаване на температурите да започне основната работа по свлачището. Приключването на обекта качествено и в срок остава основният приоритет на общината до края на 2022 година. И така „everyday“.

инж. Валентин Михайлов

Зам.-кмет на Община Своге“

Източник: Община Своге

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук