Урок-дискусия посветен на предстоящия Ден на народните будители в СУ „Св. Св Кирил и Методий“

1959 преглеждания

"България е прекрасна страна, Сливница е прекрасен град, защото имаме прекрасни деца!"

По инициатива на г-жа Mаргарита Божкова, в 10 клас на СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ град Сливница се проведе урок-дискусия посветен на предстоящия Ден на народните будители, научи EspressoNews. Срещата се състоя на 30 октомври в час по етика и право с преподавател Калина Иванова. Дискусията премина в задълбочена и откровена атмосфера. Предаваме мненията и настроенията на десетокласниците свързани с предстоящият празник и не само.

На светските празници винаги е така. Животът ни влиза в един отдавна форматиран кадър, който от погледа на ежедневието изглежда нелепо: знаем – без да сме научили; говорим – без да сме разбрали; празнуваме – без истински да се радваме. Все едно спим.

А точно този ден 1 ноември е посветен на тези, които ни будят...

Да видим тогава, как да не спим, когато честваме будителите?

С учениците се получи прекрасен разговор, за това че всяка епоха ражда своите будители. Времето и историята не ги избират случайно, а ги създават тогава, когато имат нужда от тях.

Будители ли са тези, които поддържат будността? Да, има примери за много наши съвременници, които поддържат духа ни буден, вярва Силвия, защото в трудни моменти доказваме, че здраво можем да се хванем за ръце, да се подкрепяме и да си помагаме. Филип я контрира, настроен песимистично, че в България няма будители, защитавайки своята позиция.

Кого будят будителите, народа или неговата съвест? Стигна се до дебати, като срещу мнението на Силвия за неписаните закони на съвестта, която трябва да събудим се изправи позицията на София, че понякога трябва да нарушим закона, за да запазим чиста съвестта си. Тук се намеси и директора на училището г-жа Анакиева, която сподели, че най-великите открития са правени от хора, които са нарушавали правилата.

Класът беше изненадан от поредния въпрос на Калина Иванова, какво си представят, като чуят думата учител. Филип сподели, че си го представя смазан от системата, София като втора майка пред която си споделя много неща, Даниел вижда учителя като поток от знания, други като слънце или поляна с цветя.

Днешните будители са надежда за съхраняване на българщината. Ние имаме нужда от тях, за да се събудим от апатията, да се отърсим от усещането, че от нас нищо не зависи, да спрем да се борим за собственото си оцеляване и да се борим за оцеляването на националното ни самочуствие и отговорност.

„Уважаеми млади хора, пазете българския дух, защото времето няма да спре, а българския дух трябва да живее, защото народ без история няма предпоставки за бъдещето.”, призова г-жа Божкова, инициатор на срещата отправяйки своя поздрав към десетокласниците по повод Деня на народните будители.

EspressoNews