Ученици от ПГ „Велизар Пеев“-гр. Своге проведоха среща с ръководството на общината

1991 преглеждания

Единадесетокласниците от специалност „Икономика и мениджмънт“ на ПГ „Велизар Пеев“-гр. Своге проведоха първата от поредица срещи с ръководството на общинската администрация в града. Възпитаниците на Професионалната гимназия и техният класен ръководител Анна Дикова се срещнаха с инж. Валентин Михайлов – Заместник-кмет по икономически дейности и устройство на територията, г-жа Даниела Дакова – Секретар на Община Своге, г-жа Анелия Величкова – Директор на дирекция „Финансови Стопански Дейности“, г-жа Николина Иванова – младши експерт „Образование“.

Поводът за тази среща е споразумение за провеждане на производствена практика между ПГ „Велизар Пеев“ и Община Своге.

С встъпителни думи г-жа Дакова откри срещата, като приветства  учениците и им пожела ползотворна работа и  успешно кариерно ориентиране в сферата на финансите и публичната администрация.

Инж. Валентин Михайлов  представи на младежите Общинската администрация, функциите и задачите, които той изпълнява като заместник-кмет, както и цялата административна структура. Той представи пред учениците и основните приоритети, насоки и перспективи на Община Своге и сподели през какви трудности и предизвикателства минава всеки един работен ден в местната администрация.

Експозето на заместник-кмета имаше за цел да покаже на учениците, че това да си на отговорна длъжност не те прави по-различен от останалите хора. Инж. Михайлов посъветва младежите да очакват неочакваното, винаги да дават всичко от себе си и да бъдат отговорни към всички свои дела като граждани на община Своге.

На следващо място гостите от ПГ „Велизар Пеев“ се запознаха с европейските проекти, по които кандидатства Община Своге, тяхното финансиране и отчитане.

Анелия Величкова представи пред учениците факти и цифри от бюджета на местната администрация, начина на формирането му, постъпления и разходване. Предложи на присъстващите следващата среща да бъде  с началник отдел „Местни данъци и такси“, който да им покаже приходната част от събиране на данъци и такси. Даде съвет на учениците – бъдещи финансисти, да учат и работят това, ако наистина го желаят, защото по думите й „един счетоводител може да издигне една фирма и може да я докара до фалит“.

Г-жа Николина Иванова на свой ред запозна учениците със структурата на образователната система в общината, формирането на делегираните бюджети в училищата и финансирането на детските градини. Разказа на възпитаниците на Професионалната гимназия за длъжността експерт „Образование“ в Общинската администрация, комуникацията между различните институции – от училище и детска градина до Министерство на образованието.

От срещата учениците се увериха, че работата в администрацията е интересна и отговорна, че винаги служителите трябва да са мотивирани и подготвени.

В края на срещата учениците зададоха своите въпроси и се получи приятен диалог, който завърши с обещание за нови срещи, на които те да споделят впечатления и да получат допълнителна информация по интересни за тях теми.

EspressoNews