Църквата почита Свети Сава Освещени

862 преглеждания

На 5 декември отбелязваме и Международния ден на доброволеца

На 5 декември Българската православна църква почита паметта на Преп. Сава Освещени. Свети Сава е роден в Кападокия през IV век. Още 18-годишен се поселил в манастир, където получил образование, обикнал монашеския живот и бил постриган за монах.

Желаейки да служи на Бога в по-усамотено място, се отправил за Йерусалим да се поклони на светите места и да посети палестинските пустинници. Там постъпва в манастир, където прекарва 20 години.

По-късно се поселил в пещера и там прекарвал дни и нощи в молитва и труд. Като получил след смъртта на майка си богато наследство, Сава построил няколко манастира и болници, основал две страноприемници - една в Йерихон, а другата при пещерите, из които вече се оформила лаврата или големият манастир. 

В него се събрали много братя и йерусалимският патриарх поставил Сава за духовен ръководител на отшелническите обители. Умира на 94-годишна възраст в 533 г.

Народната митологията представя Св. Сава като брат на Св. Варвара (почитана ден преди него) и на Св. Никола (почитан ден след него).

Имен ден празнуват: Сава, Савка, Савина, Владислав, Владислава, Славка, Славчо, Съби, Десислава, Десислав и др.

На 5 декември отбелязваме и Международния ден на доброволеца и отдаваме почитта си към хората, които безвъзмездно помагат на уязвимите и нуждаещите се от помощ.

За първи път денят се чества през 1985 г. по инициатива на ООН, когато световната организация приканва всички страни да изкажат уважението и благодарността си към доброволците, давайки по-голяма гласност на дейността им.

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук