Честваме 183 години от рождението на Васил Левски

788 преглеждания

Датата ще бъде почетена с различни прояви в цялата страна

На 18 юли се навършват 183 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски. Годишнината ще бъде почетена с многобройни събития в цялата страна и поднасяне на венци и цветя пред паметниците на Апостола.

Васил Иванов Кунчев е роден на 18 юли 1837 г. в Карлово, в семейството на Иван Кунчев Иванов и Гина Василева Караиванова. Родителите му имат пет деца - Христо, Васил, Петър, Яна и Марийка.

183-ата годишнина от рождението на Апостола ще бъде отбелязана с редица събития в цялата страна. Кулминацията е на 18 юли в Карлово.

Държавният глава Румен Радев ще посети град Левски. Тази година се чества и 75-годишнината от обявяването на Левски за град. В 21:00 ч. президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили ще приеме почетния строй. В 21:10 ч. държавният глава Румен Радев ще произнесе тържествено слово.

Тържественият митинг-заря в град Карлово, посветен на 183 години от рождението на Васил Левски ще започне в 21:00 ч. на площад „Васил Левски“ в града. Председателят на парламента Цвета Караянчева ще приеме почетния караул и ще произнесе слово. На тържествения митинг-заря ще бъде поднесен гирлянд на признателност към делото на Апостола. Председателят на Народното събрание ще поднесе цветя на паметника на Васил Левски.

Представителни военни подразделения от цялата страна ще участват в ритуалите за честване на годишнината. 

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук