Читалището в Драговищица постави началото на честванията по случай своята 95-годишнина

466 преглеждания

Следващото събитие е 28 август

На 30 юни, в костинбродското село Драговищица, НЧ „Г. С. Раковски 1928” постави началото на честванията по случай своята 95-та годишнина, с възпоменателен концерт „Първите”. Събитието започна със слово на Диана Михайлова – секретар на Н.Ч “Георги С.Раковски -1928” с. Драговищица.

Фокусът на концерта беше насочен към  хората, които през далечната 1922 г. решават да основат читалището. За първи път бе споменато името на първия председател на читалищен комитет в село Драговищица – Енорийски свещеник Евтим Алексиев и Стоимен Маринов – първия касиер и председател на училищното настоятелство. Всички присъстващи успяха да чуят и видят Протокол № 1 от 23 октомври 1927 г. с който бива конструиран читалищен комитет. От документите става ясно, че датата  за основаване на читалището е спорна, веднъж е спомената датата 28 февруари 1928 г., после 28 октомври 1928 г. ,но се приема вече наложената 28 август 1928 г. за основаване на читалището, която фигурира и в летописната книга.

Приветствие към всички присъстващи по повод празника отправиха Розалина Виденова – председател на културната институция, Ябленка Трайкова, която прочете своето стихотворение, написано специално за събитието и Таня Петрова – дъщеря на учителя Костадин Серафимов – преподавал в средата на миналия век в Батковската прогимназия, която подари на читалището абстрактен портрет на Георги Раковски.

Сред гостите на събитието бяха и заместник-кметът на община Костинброд – Александър Ненов, общинският съветник – Иван Иванов,  Юлияна Лозанова и Румяна Аврамова –  директори на НУ „Отец Паисий“ и ДГ “Детелина”, с. Драговищица, както и много жители и гости на селото.

„Радвам се, че имам възможността отново да бъда на тази сцена, искам да пожелая на всички самодейци към читалището да продължават в същи дух, давайки сърце и душа за всеки един концерт, спектакъл и изява. Аз знам с какво вълнение и нетърпение очаквате всяка една ваша творческа проява, убеден съм, че „Първите“ се гордеят с всички онези след тях прославили името на читалището. Щастлив съм, че институциите – училище, читалище, детска градина и община работим в тази синергия, която е така необходима за обединяването на нашата общност“, сподели заместник-кметът Ненов.  

В концертната програма на празника участваха талантливите самодейци към МШ „Омая“ и ТШ „Емиданс“ с ръководители Петя Живкова и Емилия Димитрова, зарадваха всички присъстващи със своите изпълнения.

Следващото събитие по случай 95-годишнината на читалището ще се състои на 28 август, когато ще бъде разказана цялата история на читалището, тогава ще бъдат разкрити още нови данни, лица и събития, които до този момент не са били известни никому.

Още снимки от събитието, можете да разгледате ТУК

Източник и снимки: Община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук