Чудотворната икона на Света Богородица „Одигитрия Байталска” пpиcтига в Костинброд

1956 преглеждания

Чудотворната икона на Света Богородица „Одигитрия Байталска” пpиcтига в Костинброд

Чудотворната икона на Света Богородица „Одигитрия Байталска” пристига за поклонение в град Костинброд. Светинята ще бъде посрещната в храм „Св. Св. Кирил и Методий“, Първи район на 30.03.2018 г. и ще остане в храма за поклонение два дни /30.03.18 г. и 31.03.18 г./

Богородичната икона „Одигитрия Байталска“ е на повече от 200 години. Нейното постоянно местонахождение е в храм „Рождество Богородично“ на девическия манастир в с. Байтал, Одеска област. Но някога наблизо е имало мъжки манастир. Около 1720 г. той бил нападнат от турци, които изклали близо 300 монаси и послушници, а манастира изгорили до основи. Оцелелите монаси успели да спасят само някои светини, измежду които вероятно е била и тази икона. Но сигурната информация е, че иконата била дарена при възстановяването на църквата на това място през 2005 г. Смята се, че тя „се е върнала у дома“, след което е реставрирана.

Иконата е известна с чудодейната си сила за изцеление, особено на безплодие. В манастира има книга, в която се записват чудесата, станали след сърдечна молитва пред нея.

EspressoNews