Ясни са първите финалисти на "Празници на хляба"

2096 преглеждания

Вкусната надпревара продължава с пълна сила

"Празници на хляба" премина през девет от общо дванадесетте села, предвидени в графика на фестивала. Своите претенденти за голямата награда излъчиха селата Томпсън, Реброво, Луково, Владо Тричков, Лесковдол, Церово, Бов, Лакатник и Свидня. Равносметката е следната: невероятни погачи, замесени майсторски и представени уникално, и оспорвана битка навсякъде. Журито е изправено пред истинско предизвикателство в задачата си да излъчи най- добрите сред добрите.

Слънчевият 12 май постави началото на тазгодишните празници на хляба в Община Своге. Заредени с много положителни емоции и усмивки участници, зрители и гости се забавляваха от сърце, играха кръшни хора, пяха български народни песни и хапнаха вкусни погачи. Оспорвана беше битката за първото място в първите две от общо 12 населени места. Майсторите на заместването на хляб в Томпсън и Реброво ни направиха свидетели на невероятни кулинарни изкушения. Тежка беше задачата на журито, но в крайна сметка победители бяха излъчени. Златният медалист в село Томпсън е чаровният Йордан, чиято питка втасвала цели 8 часа, за да придобие невероятният вкус, с който той плени журито.

Голямата победителка в село Реброво, Петя Стоянова, очарова всички с уникална двуетажна погача, придружена от оригинално презентиране. Освен нея, право да се явят на финала в Своге на 9 юни получиха и децата от ОУ "Д-р Петър Берон", които спечелиха журито с любовта си към хляба, въпреки крехката си възраст. За доброто настроение на всички се погрижиха танцьори и певци от двете местни читалища.

След края на фестивала, всички участници получиха грамоти, а големите победители се прибраха вкъщи със статуетка и парична награда. За гостите остана възможността да вкусят от апетитните погачи.

Почитта и любовта към хляба събраха жителите на селата Владо Тричков и Луково на площадите в неделния 13 май. Празникът във Владо Тричков бе открит от тържествен водосвет за здраве, извършен от отец Стефан. Прекрасните момичета и момчета от танцовия състав към читалището и фолклорната певческа група зарадваха всички с невероятни песни и танци. Поздрав към участници и гости отправиха и танцова школа "Шопите" от Нови Искър.

Най-много и най разнообразни бяха погачите в село Владо Тричков. Придружени от оригинални презентации, които затрудниха журито и направиха избора им още по-тежък. Най -младият участник бе 6-годишната Габриела Георгиева, а най-възрастният 80-годишната баба Васка - неоспоримо доказателство за смисъла на фестивала - запазването на изконните български традиции и предаването им от баби и майки на деца и внуци.

След оспорвана битка бе излъчен големият победител, който се прибра вкъщи с парична награда и специално изработена статуетка, а право да се явят на финала в град Своге на 9 юни получиха и класиралите се на 2-ро и 3-то място. Присъстващите опитаха още уникална обредна питка за Бъдни вечер и се насладиха на страхотната притча за житото. Дъждът не успя да развали празника на хляба в село Луково.

Гостите от танцова школа "Хорце от сърце" в село Томпсън откриха фестивала и повишиха градуса на доброто настроение. Чаровните момичета от танцовия състав в село Реброво също потопиха присъстващите в магията на уникалния български танц. Членовете на журито бяха разединени в избора си за най-вкусна и атрактивна погача, но победител беше излъчен. Лидия успя да впечатли всички със своята погача за Дядо Йоцо, майсторски замесена, декорирана и представена. Освен нея на финала за голямата награда отиват и класиралите се на 2ро и 3то място участници. След края на фестивала всички сладко похапнаха топли погачи и се хванаха на кръшно българско хоро под дъжда.

Съботното утро на 19 май посрещна фестивала в Лесковдол. Майсторите на погачи и гостите очакваха екипа на журито и организаторите в салона на кметството. Празникът откриха невероятните танцьорки от танцов състав "Искра"- село Реброво, които бяха специални гости на мероприятието. Най-малкото от общо 12-те села, в които се провежда фестивалът, очарова с общо 11 погачи, майсторски замесени от Лесковдолци.

Битката беше оспорвана и за първи път за 2018 година първата награда беше разделена между двама участници. На почетната първа стълбичка застанаха Людмила Салтирова и 88- годишната баба Петра, която донесе своята питка, току що извадена от фурната. Тя се прибра вкъщи със специално изработена статуетка, парична награда и сълзи от радост в очите. Освен нея и Людмила, право да се явят на финала в Своге получиха и класиралите се на 2ро и 3то място. Така село Лесковдол ще се бори на финала с общо четирима състезатели.

Слънце огря над площада в село Церово и посрещна с усмивки "Празници на хляба". 14 погачи украсиха дългата софра, коя от коя по-апетитни. Момичетата и момчетата от танцов състав „Церовче“ се грижиха за доброто настроение на участници и гости. Журито имаше тежка задача и избор. В крайна сметка победител беше излъчен и това е Вена Колева, чиято погача съчета вкусови качества и атрактивен външен вид. Заедно с нея, на финала ще се явят и класиралите се на 3то и 2ро място.

Едни от най-хубавите празници на хляба бяха в селата Бов и Лакатник. Прекрасно време, слънчеви лъчи, усмивки и невероятно вкусни погачи. Празниците стартираха в село Бов. Площадът беше изпълнен с малки и големи, баби и майки, деца и внуци, дошли да отдадат почит към хляба и да опитат от вкусните питки. Гости и публика се насладиха на майсторските танци на децата от Бов и на вокалния талант на певците от певческата група към читалище "Светлина 1896".

Разнообразни погачи бяха заели местата си на богатата софра в село Бов. Овациите обра погачата на Мариана Минева, която впечатли журито с вкус и атрактивен външен вид. Мариана се прибра вкъщи с парична награда, осигурена от Община Своге, статуетка и осигурено място на финала на 9 юни.

Битката за първото място в село Лакатник бе ожесточена. Уникални погачи, придружени от невероятни презентации, много символика и традиции. Погачите, все вкусни и отлично изглеждащи, затрудниха журито, което имаше нужда от допълнително време, за да вземе своето решение и да излъчи победители.

Танцов състав "Искърски пролом" и "Лакатски фурии" пресъздадоха на сцената магията на българския фолклорен танц. На почетната първа стълбичка се изкачиха 2 майсторки на замесването на обредни хлябове - Мариана Георгиева и Йорданка Тодорова си поделиха първата награда и ще представят село Лакатник на финала. Те спечелиха журито с традиционна българска погача, поднесена с домашно кисело мляко, яйца и пикантна разядка и 3-килограмова питка, символизираща обичая на нестинарството.

Утрото на 27 май 2018 г. посрещна празника на хляба в село Свидня - едно от населените места с най-хубавите погачи и най-оригиналните презентации. Децата от детска вокална група "Мечо пух" поставиха началото на фестивала с артистично изпълнение и обраха овациите на зрителите. Софрата на площада в селото беше отрупана с погачи, коя от коя по-апетитни. Освен тях, сръчните свиднянки бяха приготвили кекс и баница, която се изяде за минути. За пръв път от началото на фестивала през 2016-та имаше и демонстрация на живо как се замесва хляб. Баба Ронка показа на присъстващите метода на замесване на тесто за содена питка и на питка с мая. В демонстрацията с голямо желание се включиха децата на Свидня, които имаха възможността да опитат да замесят тесто - абсолютното доказателство за успеха на фестивала- предаването на традициите по замесването на обредни хлябове от баби и майки на деца и внуци.

Интерес за жури и публика представляваше погачата на младо момиче, родом от Велико Търново, но отскоро снаха в Свидня, която сподели опита си, получила от своята прабаба, че тестото втасва под слънчевите лъчи, за да събере светлина и топлина. Красивата девойка беше облечена в традиционна българска носия, носена от нейната баба през 1940 година и предадена й по наследство.

С първата награда вкъщи се прибраха г-жа Вася Велкова и нейната дъщеря Рая, чиято погача съчетаваше невероятен вкус и атрактивен външен вид. Двете дами си тръгнаха с грамоти, както и всички останали участници във фестивала, специално изработена статуетка, парична награда и мястото на финала. Освен тях, село Свидня ще се бори за голямата награда на 9 юни и с участниците, класирали се на 2-ро и 3-то място.

Организаторите очакват всички на грандиозния финал на фестивала на 9 юни 2018 г. от 11:00 ч. на градски площад в Своге. За записване за участие телефон: 0886 33 34 38.

Източник: Община Своге