Коледа е!

504 преглеждания

Честито Рождество Христово

На 25 декември християните празнуват Рождество Христово. В България празникът е известен също като Коледа, Божик или Божич, е един от най-големите християнски празници. Раждането на Божия син отбелязва и началото на новото летоброене. 

Според Евангелието на Лука, Исус Христос се ражда във Витлеем, където семейството му пътувало за обявеното преброяване в Римската империя, от император Октавиан Август. Тъй като в страноприемницата, в която те пристигнали, по тази причина нямало места, Йосиф и бременната в последния месец Дева Мария били настанени да преспят в обора.

Там се случва рождественското чудо, като Мария дава живот на Спасителя. Небето е озарено от звезда, която предрича неговото раждане и по името на града Витлеем е наречена Витлеемска. Специално за събитието идват трима мъдреци или "влъхви", които да се поклонят пред Исус Христос.

Днес във всички православни храмове отбелязват Рождество Христово със специални литургии, а миряните се молят за здраве, благоденствие, мир и любов. 

На този ден имен ден празнуват: Райко, Радко, Радослав, Радостин, Христо, Христинa, Kристинa, Kристиaн, Kристиaнa, Божан, Божана, Божин, Божил и техните производни.

Честит празник!