Министър Шалапатова: Необходими са интегрирани и устойчиви услуги в подкрепа на жертвите на насилие

252 преглеждания

В дискусията участваха вицепрепремиерът Мария Габриел, националният омбудсман Диана Ковачева, представители на Министерството на правосъдието, МВР, УНИЦЕФ, граждански организации и народни представители

„Трябва да се създаде нулева обществена толерантност към насилието. Това означава, че трябва да сме обединени, критични и много консервативни към всяка проява на насилие, трябва да я докладваме и да помогнем на жертвата да потърси подкрепа. Необходимо е заедно да работим за повече услуги в общността, които да са интегрирани, цялостни и най-вече устойчиви“. Това каза министърът на труда и социалната политика д-р Иванка Шалапатова по време на днешната Кръгла маса „Мерки за борба с домашното насилие в България – заедно срещу насилието“, организирана от Асоциация „Анимус“. 

В дискусията участваха вицепрепремиерът Мария Габриел, националният омбудсман Диана Ковачева, представители на Министерството на правосъдието, МВР, УНИЦЕФ, граждански организации и народни представители. 

„Националната статистиката показва, че почти всяка десета българка споделя за физическо насилие и заплахи. По данни на Министерството на труда и социалната политика една трета от българите се самоопределят като жертви на насилие. В същото време Световната здравна организация посочва, че насилието в България е над средните за Европейския съюз нива, като домашното насилие се е увеличило с 50% по време на пандемията“, заяви министър Шалапатова. 
Като една от най-съществените мерки в подкрепа на жертвите на насилие тя определи гарантирането на адекватната реакция на институциите в лицето на хората, които имат знания, умения и компетенции да следват законовата рамка за защита. „Полицаите, социалните работници, здравните специалисти и екипите на местата за грижа трябва да са обучени, подкрепени и защитени, за да могат да помогнат“, подчерта тя. 

„Ние, хората, които работим в подкрепа на жертвите и за намаляване на случаите на насилие, трябва да направим така, че да има достатъчно места за грижа и помощ“, подчерта Иванка Шалапатова. Тя обърна внимание, че в много областни градове у нас липсват кризисни центрове за жени, жертви на насилие и често случаите се прехвърлят от институция на институция. „Трябва да се създаде достатъчно добра инфраструктура, в която да работят хора, които познават проблема и решението му, които са готови да мобилизират грижи, заедно с другите обществени системи“, заяви тя. 

В изказването си министър Шалапатова изрази своето признание към Асоциация „Анимус“ и към всички организации от гражданския сектор, които подкрепят жертвите на насилие. „Бих искала да насърча всички тук да мислим за решения. Готова съм, заедно с екипа на Министерството на труда и социалната политика, да отделя толкова време, колкото е нужно, за да чуя вашите предложения и мнения и заедно да гарантираме обществения поход срещу насилието“, заяви министърът на труда и социалната политика.

Източик и снимка:

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук