На днешния ден: От този свят си отива поетът Николай Лилиев

2093 преглеждания

Поезията му е преведена на множество европейски езици

На 06 октомври 1960 г., от този свят си отива един от най-изящните и чувствителни български поети – символистът Николай Лилиев. Роден е в Стара Загора, през 1885 г. с името Николай Михайлов Попиванов. Учи в търговското училище в Свищов, а по-късно в Лозана и в Париж. Прави изследвания в библиотеките на Виена и Мюнхен, с цел подготовката на историческа библиография за българския стопански живот през вековете.

Лилиев

Независимо от това, че образователния му профил е стопански, той още от най-ранна възраст е изкушен от поезията. Приятелството му с Димитър Подвързвачов, с Димчо Дебелянов, Боян Пенев и други колоси на българската литература дава нов тласък в развитието му. В периода до войните за национално обединение пише стихове и е издаван в списанията „Съвременник“, „Оса“, „Смях“, „Наш живот“, „Демократически преглед“, „Съвременна мисъл“. Тогава, в списание „Съвременник“ за първи път се подписва с фамилията Лилиев, с която ще остане в българската литературна история. Ползва и псевдонимите Одуванчик, Анонимус и Лилипут.

През 1910 г. Лилиев е представен с 14 стихотворения в първата „Антология на българската поезия. От Вазова насам“, съставена от Д. Подвързачов и Д. Дебелянов.

През 1922 г. излиза книгата му „Лунни петна“. През 1925 г. издава поемата „Родина“. В края на 1931 г. се появява антологичната му книга „Стихотворения“, а през март 1934 г. в „Златорог“ излиза цикълът „При морето“ – последните стихове, които поетът отпечатва приживе. Те са свързани с пребиваването му във Варна, където е преподавател по френски език (1932 – 1934) в Търговската академия. Цикълът предизвиква широк отзвук. Възприема се като поетическо възкресение и обновление, като нова стилистична ориентация на поета.

От началото на века до войните Лилиев е един от най-талантливите поети на България. След появата на първите му книги неговата поезия се оказва в центъра на критичните полемики. Тя се свързва с върха и залеза на българския символизъм.

Поезията на Лилиев е преведена на множество европейски езици, името му неизменно присъства в европейските литературни речници и енциклопедии. След комунистическия преврат на 9 септември 1944 г. поезията на Лилиев е обречена на забрава и отрицание от страна на официалната комунистическа литературна критика. Независимо от това, той продължава да бъде драматург на Народния театър. Длъжност, която с енергия, жар и вдъхновение изпълнява от 1934 г. до кончината си през 1960 г.

Избран е за академик, участва активно в изданията на Института за литература при БАН. С приноси в българската театрална култура и сценична реч, преводач и автор на изследвания, портрети и спомени за български и чужди писатели и театрали, но след 1944 г. не написва нито ред поезия.

Роса ли градините ръси

Роса ли градините ръси,

коса ли звънти в самота?

Аз чувам унесен в съня си:

трепти незаспала мечта.

 

На вас ли, вълни, се обажда,

на тебе ли, звездно море?

Тя с лунния блясък се ражда

и с модрата утрина мре.

 

И нейните вихрени стъпи

се губят безшумно в нощта

и будят желания скъпи,

и в шемет унасят света.

 

Тя в морската пяна се ражда,

под белия лунен покров,

и пали в душите ни жажда,

безумната жажда: любов.

 

Аз не извиках от вълнение

Аз не извиках от вълнение,

аз не заплаках от любов,

не паднах, майко, на колене,

когато твоят властен зов

прониза мойта бедна стряха

и озари безлюдний кът,

отгдето, безнадеждна, плаха,

душата сви по своя път.

 

Не знаех твоя мир ли любя

и твоята безбрежна шир,

но знаех, ако те изгубя,

че ти ще станеш мой кумир,

и тръгнах гузно сред тълпите,

безсилен да ги отрека,

и ето, плискат ме водите

на легендарната река!

 

Там Вардар пей, въздиша, стене,

огледал хиляди слънца,

и благославя дружно с мене,

родино, твоите деца,

които бурята целуна,

и митрольозата люля,

в прегръдката на нощ безлунна,

сред вледенените поля.

 

И тая песен вдъхновена

разнасят волни ветрове

низ твоята земя свещена,

която всички нас зове —

да мрем със светата надежда

на нашите свети деди,

че твоят бог ще се оглежда

на Вардар в бързите води.

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук