На днешния ден: Родена е Валя Балканска

306 преглеждания

Музикалната кариера й продължава над 60 години и до днес

На 8 януари 1942 г. в село Арда е роден космическият глас на България – Валя Балканска. Народната певица е от помашко семейство и рожденото и име е Фейме Кестебекова. Тя е типичен представител на Родопската фолклорна област. Започва да се занимава с пеене още от малка, като през 1960 г. става солист на Държавен ансамбъл – Смолян.

1

Става световно известна с изпълнението на не песента „Излел е Дельо Хайдутин“, което е включено в селекцията на златната плоча на „Вояджър“ и изпратено извън пределите на Слънчевата система с космическите апарати на САЩ – „Вояджър 1“ и „Вояджър 2“. Златната плоча е послание от Земята, а песента е включена в окончателната 90-минутна селекция от музикални произведения.

Музикалната кариера на Валя Балканска продължава над 60 г. Тя продължава да пее и да участва в събития и концерти и сега. За своя принос за българската култура и народна музика тя е многократно отличавана с различни видове награди. За нея има и написана книга – „Сама сред звездите“ с автор Елена Хайтова.

2

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук