На днешния ден: Христофор Колумб достига Америка

3669 преглеждания

12 октомври в САЩ се отбелязва като Деня на Колумб

На 12 октомври, в САЩ се отбелязва Деня на Колумб. Поводът е, че на този ден, през 1492 г., неговата експедиция достига до Карибските острови и за първи път европейци стъпват на един от тях.

Парадоксалното е, че до края на живота си, великият италиански мореплавател на испанска служба, остава с убеждението, че е открил западния път до Индия и островите, до които той пътува няколко пъти и става Вицекрал на новооткритите земи, са част от Югоизточна Азия. Воден от тази заблуда, той и моряците му наричат местните жители индианци, като този епоним се запазва и до днес за коренното население на континентите Северна и Южна Америка, независимо от желанието и опитите на някои от потомците на коренните жители да го променят.

к

Грешката на Колумб е поправена от друг италиански мореплавател и картограф, Америго Веспучи, за когото се счита, че първи се усъмнява, че тези земи са част от Индия и Южна Азия и изразява предположението, че това е нов континент. В негова чест През 1507 г. германският картограф Мартин Валдзеемюлер в „Увод в космографията“ нарича на негово име новооткрития континент и така остава и до днес.

В Северна Америка, за първи път решават да почетат делото и откритията на Колумб през 1792 г. Тогава в Ню Йорк е организирана церемония в чест на Колумб и му е посветен паметник. Скоро след това град Вашингтон официално е наречен Окръг Колумбия и става столица на Съединените щати. През 1892 г. в началото на авеню „Кълъмбъс” в град Ню Йорк  е издигнат паметник на Колумб. Същата година на Изложението на Колумб в Чикаго са показани макети на трите кораба на мореплавателя.

Горди със своя съотечественик, на 12 октомври 1866 г. нюйокчаните от италиански произход организират първото честване на откриването на Америка. На следващата година още италиански организации от други градове подготвят  за тази дата банкети, паради и танци. Когато италианците от Сан Франсиско отбелязват 12 октомври през 1869 г., те го наричат Деня на Колумб.

През 1905 г. Колорадо става първият щат, който отбелязва Деня на Колумб. През последвалите десетилетия това служи за пример и на други щати. През 1937 г. президентът Франклин Рузвелт официално обявява 12 октомври за Ден на Колумб. През 1992 г. бе отбелязана 500-годишнината от откритието на Христофор Колумб.

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук