Пътят на Д-р Никола Чилов - от малкото родопско село до най-големия химически завод на Балканите, намиращ се в Костинброд

916 преглеждания

В последното издание на bTV Репортерите бе представен един от големите индустриалци в България

В последното издание на bTV Репортерите бе представен един от големите индустриалци в България - д-р Никола Чилов, свързал живота си с Костинброд. 

През 1914 г. Никола Чилов създава акционерно дружество за химическо производство - гара Костинброд. Това е най-голямото химическо предприятие на Балканите, което изнася своята продукция в САЩ, Англия, Япония, Италия, Германия и др. Два пъти му предлагат министерски постове, но той отказва.

Бил е председател на Съюза на българските индустриалци, председател на Българо-американската камара, на Родопското културно дружество и др.

През 40-те години след неговата смърт фабриката се преименува на „Заводи д-р Никола Чилов” – първите химически заводи у нас. Голямо негово постижение е използването на реклама на произведените продукти като част от бизнес-стратегията.

Първото рекламно лице и автор на рекламен текст на негови продукти е поетесата Дора Габе - „Красотата на земята е жената, красотата на жената – пудра „Идеал“.

Важни факти за развитието на Костинброд и съпричастността на д-р Никола Чилов към тях са : Първото име на единственото основно училище в тогавашното село Костинброд е „Мара и Никола Чилови“, към днешна дата - Първо ОУ „Васил Левски“.

През 1922 година сградата на училището е построена, като на символичната „първа копка“ присъства лично и тогавашният министър на просвещението Стоян Омарчевски.

Самият д-р Чилов многократно е спонсорирал училището, черквата в Костинброд, построил е пътища до завода и ЖП гарата в Костинброд – по онова време третата по стокооборот в България. Създал е в района овощни и зеленчукови градини, жилищен квартал /“Фондови жилища“/ и улици. Създал е една от най-добрите здравни системи в своя завод и първата химическа лаборатория.

След трагичната му смърт през 1936 година е издадена книга за живота и делото му. През 2016 година община Костинброд прави фототипно издание на книгата „Д-ръ Никола Чиловъ - личностъ и дъло“. Биографично произведение, разказващо подробно за неговия живот от ранното му детство до кончината му. Тази книга е особено ценна за ръководството на общината и се дарява само на заслужили индустриалци, развиващи бизнеса си в района на община Костинброд!

Тази година благодарение на дарения от индустриалци в община Костинброд ще бъде издигнат паметник на д-р Никола Чилов в градинката, носеща неговото име пред бившата баня в града.

Видео: bTV Репортерите