Рецепта на седмицата: Ягодов тарт с лимонов крем

6567 преглеждания

Споделете радостта от вкусния десерт с приятели и семейството

Представяме ви една рецепта за „Ягодов тарт с лимонов крем“ –  прекрасен десерт, който предлага свежест и сладост от сезонните ягоди, в превъзходна комбинация с кисело-сладкия вкус на лимона.

Време на подготовка: около 20 минути

Време за приготвяне: около 25-30 минути

Общо време: около 45-50 минути*

Брой порции: 8 порции

Необходими продукти:

За тарта:

200 г брашно

100 г студено масло, нарязано на кубчета

50 г захар

1 яйце

щипка сол

За лимоновия крем:

3 яйца

100 г захар

сокът от 2 лимона

кората на един лимон

50 г масло

Други:

300 г пресни ягоди (може да използвате и комбинация от ягоди, малини, череши и др.)

пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

Тарт:

В голяма купа смесете брашното, захарта и солта. Добавете нарязаното на кубчета масло и размесете с пръсти, докато сместа придобие текстура на груби късчета. Добавете яйцето и разбъркайте, докато се формира тестото.

Прехвърлете тестото върху повърхност, леко поръсена с брашно, и омесете гладко тесто. Сложете омесеното тесто в тава за печене с диаметър около 25 см и го оформете по дъното и страните. Направете няколко дупки с вилицата по дъното. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса Целзий за 15-20 минути или докато кората придобие златист цвят. Извадете от фурната и оставете да се охлади напълно.

Лимонов крем:

В купа разбийте яйцата със захарта, докато сместа стане бледо-жълта и пенлива. Добавете сока и кората от лимоните и разбъркайте. Прехвърлете сместа в тенджера и добавете маслото. Загрейте на средно ниска степен, като разбърквате постоянно, докато сместа се сгъсти. Това ще отнеме около 5-7 минути. Оставете да се охлади за няколко минути.

Сглобяване:

Изсипете лимоновия крем върху охладения тарт. Аранжирайте ягодите отгоре в желаните форми или оставете ги цели, ако предпочитате. Поръсете с пудра захар. Сервирайте с усмивка и хапвайте с удоволствие! Добър апетит!

*Времето за подготовка и готвене може да варира в зависимост от вашата скорост и опит в кухнята.

Търсите „Нещо вкусно“? Още интересни предложения вижте тук:

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук