Отбелязваме Световният ден за борба с диабета

458 преглеждания

През 2007 г. Световният ден за борба с диабета става и официален празник на ООН

На 14 ноември всяка година се отбелязва Световният ден за борба с диабета. Традицията стартира по решение на Международната Диабетна Федерация и Световната здравна организация, в резултат на нарастващата тревога за бъдещето на милионите хора, страдащи от заболяването. 
 
През 2007 г. Световният ден за борба с диабета става и официален празник на Организацията на Обединените Нации с приемането на Резолюция 61/225, която подчертава необходимостта от спешни мерки за подобряване на рисковите фактори за контрол на диабета. Самият ден 14 ноември е избран, защото това е рожденият ден на Фредерик Бантинг, който заедно с Чарлз Бест през 1921 г. откриват животоспасяващото лечение за захарен диабет тип 1 - инсулина. Логото на Световния ден за борба с диабета е кръг, символизиращ живота и здравето, а синият цвят отразява небето, еднакво за всички нации. Синият кръг отразява обединението на световната диабетна общност в отговор на диабетната пандемия. Захарният диабет е метаболитно заболяване, характеризиращо се с повишени нива на кръвната захар, което се дължи на частично намаление или нарушено действие на инсулина (диабет тип 2) или пълна загуба на продукцията му в организма (диабет тип 1).  

Напоследък все по-нашумяла тенденция става използването на препарати за диабетици като средство за отслабване. Това води до изчерпване на лекарствата в аптечната мрежа. Лекарствата от този тип са предназначени за хора с инсулинова резистентност и диабет тип две. Те са на основата на семаглутид - вид пептид, който се отделя от панкреаса в периоди на гладуване.

Медикаментът е предназначен единствено за диабетно болните и подмяната на употребата му крие много рискове, като промяна във функциите на панкреаса, черния дроб и бъбреците. При прекаленото понижаване на нивото на кръвна захар е възможно изпадане в състояние на силна обърканост (делириум), развиване на конвулсии, загуба на самоконтрол, повърхностно дишане, забавена сърдечна дейност, изпадане в кома.

Захарният диабет е хронично, социално-значимо заболяване, при което е повишено нивото на глюкозата в кръвта. Глюкозата е необходима за производство на енергия, което става във всяка клетка на тялото. Глюкозата от кръвта може да влезе в клетките само в присъствие на достатъчно количество инсулин. Лечението на диабета обикновено продължава цял живот. Спирането му може да доведе до повишаване на кръвната захар (хипергликемия), която повишава риска от развитие на усложнения на диабета и дори до инфаркт.

С приемът на медикамента не по предназначение, вредите не само на себе си, но и на хората с диабет тип 2.

Снимка: Община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук