Във Враца стартираха събитията, посветени на Световния ден за борба с диабета

1034 преглеждания

Мероприятията ще се проведат до 15 ноември

С лектория, във Враца, започна седмицата, посветена на Световния ден за борба с диабета. Здравният форум беше открит от заместник-кметът Петя Долапчиева. „За мен е удоволствие да Ви поздравя от името на кмета на Община Враца - Калин Каменов и от свое име с „Добре дошли“ на организираната лектория. Пожелавам успех на форума и съм убедена, че в рамките на срещата ще бъдат споделени добри медицински практики в подкрепа на нуждаещите се!“, каза в приветствието си към присъстващите заместник-кметът.

Темата на проведената среща бе „Диабет в детска възраст - превенция и лечение” и бе представена от д-р Галина Попова - детски ендокринолог в Педиатрична клиника на Аджибадем Сити Клиник - София.

Проявата се проведе в Градска концертна зала и на нея присъстваха още доц. Павлинка Добрилова - директор на филиал „Проф. д-р Иван Митев“ към Медицински универститет-София, преподаватели от висшето учебно заведение, медицински специалисти, работещи в детско и училищно здравеопазване към Община Враца, общопрактикуващи лекари, студенти и граждани.

Лекторията се организира от Община Враца и е част от проявите, посветени на Световния ден за борба с диабета - 14 ноември, чийто акцент тази година е поставен върху диабета в детска възраст.

Следващите събития, част от седмицата, са на 12 и 13 ноември, от 15:00 ч., в Конферентната зала на Общностния център за деца и семейства, където ще се състоят практически обучения на медицинските специалисти от училищно и детско здравеопазване за съвременни инжекционни техники и боравене с актуални технически средства, свързани с обслужването на болни с диабет.

На 14 ноември, ще се проведе безплатен скрининг за изследване нивото на кръвна захар. На три места във Враца - фоайе на Градска концертна зала, Търговски център „СУМИ” и фоайе на Пощенски клон в ж.к. „Дъбника”, ще бъдат обособени пунктове, където всеки желаещ ще има възможността да направи своето безплатно изследване в периода от 10:00 ч. до 16:00 ч. В пункта, намиращ се във фоайето на Градска концертна зала, ще се изследва и нивото на гликиран хемоглобин.

През останалите дни от седмицата медицинските специалисти, работещи в училищата и детските градини на община Враца, са предвидили здравно-образователни дейности за децата.