България се пробужда с хоро

2259 преглеждания

Репортаж на Елена Захариева, ученичка в Националната търговско-банкова гимназия, гр. София

На 3 март 2020 г. - Националния празник на България, за пета поредна година инициативата „Пробуждане с хоро“ обедини народния дух и патриотизма на множество българи. Организатори на събитието отново бяха „Сдружение Азбукари“ и „Единение Българи за България“. Център на празненството в София бе паркът Заимов. Събитието бе открито в 12:00 часа на 3 март тази година, като инициативата се включиха множество народни изпълнители и ансабли за народни танци, сред които бяха Веселин Василев, Таня Скечелиева, Пирина Христова, клуб за народни танци „Витоша“ и ансамбъл „Български ритми“ и др. Водещи бяха народните певици и радиоводещи от БНР Ева и Ива Валентинови.

За първи път се проведе конкурсът за най-добре представилото се населено място, а по традиция отново се състоя надпреварата за най-красива носия. Събитието посетиха хора на всякаква възраст, като най-голям беше броят на младите. Цял ден се виха хора характерни за различни области на България, под съпровода на жива музика, а най-голям брой аплодисменти получха ансамбъл Български ритми и спиращото дъха изпълнение на българската космическа песен - Излел е Делю Хайдутин на Валя Балканска, която беше изпята от певицата Пирина Христова.

Изключително вълнуващо, е че участие взеха и българи от Украйна, Германия, Испания, Великобритания, Молдова, Франция, Сърбия и дори Канада, САЩ, Аржентина и Австралия, които изпратиха на организаторите видеоклипове от техните хора, които могат да бъдат открити на официалната Фейсбук страница на инициативата.

Българският дух витаеше из въздуха, а позитивната енергия и народната музика създаваха настроение в продължение на повече от четири часа. „Пробуждане с хоро“ 2020 г. бе закрито с песента Хубава си моя горо, в изпълнението на която се включиха всички присъстващи.

Материалът е изготвен от Елена Захариева, ученичка в Националната търговско-банкова гимназия, гр. София, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“

Снимки: Сдружение „Азбукари“

„Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ Magnit,  BHTCАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontimeМания Принт,  ПГ "Велизар Пеев"

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRДарик радио, Радио FM+noviteroditeli.bgTeen Stationtopnovini.bg

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“: Община Враца

Институционални партньори: Община ВрацаОбщина МонтанаОбщина ЧавдарОбщина Елин Пелин