„Книга на спомените“ е темата на петото издание на „Работилница за репортери“

4865 преглеждания

Формата за регистрация е активна до 26 февруари 2020 г.

„Книга на спомените“ е темата на петото издание на ученическия конкурс-обучение „Работилница за репортери“. И през тази година конкурсът разширява своя обхват и дава възможност на все повече млади таланти да се включат в него. Кариерно ориентиране и досег до журналистическата професия ще получат ученици от 9. до 12. клас в над 30 училища на територията на 12 общини от Западна България.

Официалният старт на „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“ ще бъде даден на 27 февруари. Тогава участниците ще получат и първата от шестте творчески задачи, включени в тазгодишното издание на конкурса.

Желаещите да предизвикат себе си и да покажат своя талант пред широка публика, могат да се регистрират онлайн до 26 февруари ТУК.

Ментори на учениците ще бъдат утвърдени специалисти в журналистическата професия и университетски преподаватели, а произведенията им ще бъдат оценявани от авторитетно жури.

Най-добрите материали от всяко предизвикателство ще бъдат публикувани в онлайн портала за новини EspressoNews.bg, като по този начин ще намерят и своя път към широката читателска аудитория.

За поредна година патрон на проекта е българският евродепутат Ева Майдел. По традиция, тя ще предостави и голямата награда за победителя в конкурса - пътуване до Брюксел и посещение на Европейския парламент.

Елина Алипиева е големият победител в Работилница за рерортери 2019

Победители в досегашните издания на „Работилница за репортери“ са: Василена Сайчева, ученичка от ПГ „Велизар Пеев“, град Своге - победител в първото издание на конкурса през 2016-та; Симеон Симеонов, ученик от СУ „Проф. д-р Асен Златаров“, град Годеч - победител в „Работилница за репортери 2017 - Разкажи за твоята България“; Ани Павлова, ученичка на ППМГ „Акад. Иван Ценов“ и Теодора Александрова от ПЕГ „Йоан Екзарх“, Враца - победители в третото издание на конкурса „Работилница за репортери 2018 - Родова памет“ и Елина Алипиева от ПЕГ „Йоан Екзарх“, Враца - победител в „Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“.

Най-добрите участници в проекта получиха редица награди от партньори на проекта, сред които и журналистически стажове и гостувания в БНТ, bTV, NOVA, Bulgaria ON AIR, ТВ Европа, радио FM+, TeenStation, Volontime и др. И през тази година, най-изявените единадесето- и дванадесетокласници, сред участниците в „Работилница за репортери“, които желаят да продължат своето образование в журналистическа специалност ще могат да се обучават в желана от тях дисциплина в катедра „Медии и обществени комуникации“ на Университета за национално и световно стопанство (УНСС), без полагане на задължителния изпит по „Български език и литература“. Приемът им ще се реализира само след събеседване.

Запиши се за участие в Работилница за репортери до 26 февруари тук

 „Работилница за репортери” е образователен конкурс, предназначен за ученици от 9. до 12. клас, който се организира от регионалния портал за новини на запад от София Espressonews.bg. Основните цели на проекта са да бъде стимулиран интереса на учениците към журналистическата професия, като се развият таланта и уменията им за творческо писане, да бъдат представени и популяризирани историческите, културните и природни богатства и икономическия потенциал на региона на западна България, както и да се подпомогне кариерното ориентиране и кандидатстване във висше учебно заведение на участниците в конкурса.

Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ MagnitАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontimeМания Принт ПГ "Велизар Пеев"

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIR, Дарик радио, Радио FM+noviteroditeli.bgTeen Station, topnovini.bg

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“: Община Враца

Институционални партньори: Община Враца, Община Монтана, Община Чавдар

Мария Маркова

Последвайте EspressoNews във Фейсбук