Вижте дивите животни, населяващи територията на община Божурище (видео)

3095 преглеждания

Научно изследване показа, че в района на община Божурище съществува запазено биологично разнообразие

Любопитно видео, част от научно изследване на гл. ас. д-р Йордан Кошев от Института по биоразнообразие и екосистеми изследвания към БАН, показва дивите животни, населяващи територията на община Божурище.

В края на 2019 г. гл. ас. д-р Йордан Кошев започва проучване на района на община Божурище за наличие на диви животни. За целта той използва автоматични фотокамери, които заснемат животните без да ги безпокоят. С част от снимковия и видео материал е изработен кратък образователен филм публикуван в Интернет. Филмът е озвучен ефектно, като са показани основни форми на поведение на бозайниците, като маркиране на територия, хранене и др.

Едногодишното за момента изследване показва, че в района на общината съществува запазено биологично разнообразие и няколко вида бозайници населяват територията й. Установени са семейни групи на язовци, самотни диви котки, белки, лисици, глутници от чакали и др. Заснети са уникални моменти от поведението на бозайниците.

"Основен акцент във видеото е опазването на природната среда. За да запазим животните, които наблюдаваме, трябва да се спазват определени правила на поведение, те да не се убиват и безпокоят, а природата да не се замърсява", призовава Йордан Кьошев.

Според анализът от наблюдението, дивите свине намаляват своята численост, вероятно свързано с развитието на заразни заболявания и свързаната с това целенасочена ловна преса. За момента едно от местата с най-много бозайници е районът на с. Пожарево и полу-планинските райони в южните части на общината. Най-ниско е разнообразието в земеделските и селскостопански северни райони. Според автора, проучването ще продължи до края на 2022 г.

Вижте видеото:

Източник: гл. ас. д-р Йордан Кошев

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук