В Петърч почетоха жертвите на комунистическия режим

231 преглеждания

Отслужена бе литургия в храм „Св. Георги Победоносец“

На 1 февруари, за поредна година, в село Петърч бяха почетени жертвите на комунистическия режим. В храм „Св. Георги Победоносец“ в с. Петърч, отец Желязко отслужи литургия в памет на невинните жертви. Кметът на Петърч Борислав Борисов, д-р Атанас Тенев - председател на Общински съвет-Костинброд, Емилия Костова - кметски наместник на с. Богьовци и граждани почетоха със запалването на свещ паметта на всички българи, загубили живота си в периода 1944-1945 година.

На лобното място в околностите на с. Петърч, известно с названието „Гробницата“, бе поднесен венец от кмета на селото и председателя на ОбС-Костинброд. На това място след преврата на 9 септември 1945 г. са изведени и избити беззаконни присъди десетки българи от София и околностите.

Кметство Петърч и Община Костинброд са поели ангажимент в местността „Гробницата” да бъде изградена паметна плоча на жертвите на комунистическия режим.

1 февруари е обявен за Ден на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим. Тази година се навършват 72 години от първите присъди на т. нар. Народен съд. 1 февруари 1945 г. е денят, в който посрещат смъртта регенти, депутати, офицери, министри, общественици, жертви на Първи състав на Народния съд.

Снимки: Община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук