Годеч оживя за Трети март

4084 преглеждания

Репортаж на Габриел Георгиев, ученик в СУ „Проф. д-р Асен Златаров“, гр. Годеч

Малките градчета като Годеч, обикновено са с празни улици през повечето време. Но не и на празници, когато градът сякаш се разбужда от съня на изпълненото с работа ежедневие. Малко преди обяд, днес, на трети март, площадът на сгушилото се в котловината селище се изпълни с хора с празнично настроение, приповдигнат патриотизъм, а по улиците и площадите се носеше тържествена музика, караща кожата на всичко живо да настръхне от възхищение към този велик ден в историята на България.

Ученици, граждани и гости на града се събраха заедно, за да почетат Деня на Освобождението. В сравнение с минали години, когато изпълнения на празника са имали ученици от всички възрасти, а читалищните самодейци са показвали таланта си, днес програмата не бе толкова наситена и богата на прояви, но за сметка на това бе добре изпълнена и подредена, като предизвикваше възторг у публиката.

Главна роля в нея заемаха възпитаници от горен курс на местното средно училище „Проф. д-р Асен Златаров“, които под под ръководството на дългогодишния учител по история – Иванка Горанова изнесоха поетичен рецитал. В изпълнението на младите таланти звучаха стихове на големи български поети и слова представящи славната история на този празник и неговото значение.

По традиция, почит към всички загинали в името на свободна България отдаде военното формирование 34 420-Костинброд. Последва едноминутно мълчание, след като венци на паметника поднесоха Община Годеч и политическите партии ГЕРБ и БСП и др.

Реч произнесе и кметът на община Годеч Радаслав Асенов. В словото си към присъстващите той призова да почитаме историята си и да не забравяме героизма на нашите предци: „Длъжни сме да тачим своята история и да не забравяме тези дни носещи дух на патриотизъм. Нека не забравяме героичния подвиг на борците за свобода!“. На събитието присъстваха заместник-кметът на община Годеч - Надя Сотирова, общински съветници и работещи в общинската администрация, ръководители на местни образователни и културни институции и др.

„Чувствам се доста патриотично, когато слушам тези стихотворения и гледам как всички хора се събират и почитат този празник и загиналите. Трябва повече да си напомняме какво са ни дали нашите предци - свободата, която имаме днес“, сподели Йоанна Христоскова, ученичка от девети клас, когато я попитах какви чувства й носи Трети март.

Любопитна подробност е, че всеки участник от рецитала получи книга от община Годеч, което е и много символично, защото именно българското слово е един от факторите, играещи важна роля в събитията довели до Освобождението.

За сигурността на присъстващите се погрижиха допълнително разположени патрули на МВР в близост до мястото на провеждане.

Материалът е изготвен от Габриел Георгиев, ученик в СУ „Проф. д-р Асен Златаров”, гр. Годеч, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“

„Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ Magnit,  BHTCАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontimeМания Принт,  ПГ "Велизар Пеев"

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRДарик радио, Радио FM+noviteroditeli.bgTeen Stationtopnovini.bg

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“: Община Враца

Институционални партньори: Община ВрацаОбщина МонтанаОбщина ЧавдарОбщина Елин Пелин