Делегация от община Костинброд присъства на честването на Деня на революцията на Унгария в Посолството в град София

267 преглеждания

Денят на революцията е едно от най-значителните събития от новата история на страната

На 15 март Унгария отбеляза 175 години от Революцията и борбата за свобода от 1848 г., която е едно от най-значителните събития от новата история на страната. Честването на унгарския празник у нас е съпроводено с прием в Унгарското посолство в гр. София.

Кметът на община Костинброд, Трайко Младенов, заедно с инж. Гарбиела Трайкова и Александър Ненов- зам.- кметове на община Костинброда, и Бистра Боянова – „Връзки с обществеността и международна дейност“ в община Костинброд посетиха Посолството на Унгария по покана на Нейно Превъзходителство Текла Харангозо – извънреден и пълномощен посланик на Република Унгария.

На официалния прием присъстваха Сандра Мишкеди – директор на Унгарския културен институт в Република България, политици, сред които Николай Василев, кметове на райони в град София и  Екатерина Павлова – главен редактор на „Дипломатически спектър“ и съпредседател на сдружение „Спектър 21 век“, с която организирахме Мароканската вечер в град Костинброд през ноември месец 2022 година.

Нейно превъзходителство е добър приятел на община Костинброд. Посланик Харангозо е посещавала не веднъж община Костинброд. Последната й визита бе по повод изучаването на унгарски език в Първо ОУ „Васил Левски“, гр. Костинброд през февруари месец 2023 година.

Община Костинброд има намерение за побратимяване с унгарска община. В началото на март месец се проведе работна среща между ръководствата на община Костинброд и община Мор, Унгария  като бяха набелязани няколко важни стъпки за бъдещо побратимяване на двете приятелски общини.

Кметът на община Костинброд подари книгата „Един път, един храм, един дворец и десет века история“ с историята за резиденцията на Император Константин Велики – „Скретиска“, намираща се на територията на град Костинброд.

Източник и снимки: Община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук