Депутатите подкрепиха ветото на президента (видео)

184 преглеждания

От Закона отпадат текстовете, които са свързани с наказанията за невярна информация, както и тези, свързани с цените на стоките

Депутатите подкрепиха единодушно ветото на президента Румен Радев върху спорни точки от Закона за извънредното положение. В неделя той наложи частично вето за закона, което създаде напрежение между него и премиера Борисов.

От Закона отпадат текстовете, които са свързани с наказанията за невярна информация, както и тези, свързани с цените на стоките. 

По време на бурните дебати се наложи председателят на Народното събрание Цвета Караянчева да накаже двама от народните представители със забележка - Спас Гърневски и Мирослав Мирчев, пише Nova.bg.

Тази сутрин Правната комисия скоростно гласува промени в спорните текстове за спекулата с цените и фалшивите новини за коронавируса.

По време на дебатите в пленарна зала председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова заяви, че светът е изправен пред невидима заплаха и "не е време за политиканстване“. "Не е най-важното кой ще направи силно изказване. Трябва да се взимат важни и решителни решения", заяви още Дариткова.

„Изправени сме пред голямо предизвикателство като народ. Постоянно се чуват призиви за единство. Същевременно Законът за извънредното положение преобладава от ограничения, рестрикции, ограничаване на права”, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. И допълни, че кредитът на доверие, даден на правителството, не е бил оправдан. Според Нинова в този закон не се казва как ще се осигурят най-необходимите мерки за маски и дезинфектанти, липсва ангажиментът за обещаните допълнителни 1000 лева на лекарите и медицинските работници.

Корнелия Нинова пита и за Държавния резерв. „Дали пък в резерва няма липси”, попита тя. „Ще искаме от вас национален социално-икономически план от правителството за последиците от кризата“, призова лидерът на левицата. 

Домашни животни могат да бъдат водени на ветеринар и разхождани в парка
Забранява се на лица под 60-годишна възраст да посещават
Министър Вълчев: „Няма да има нулева учебна година“
България забрани влизането на граждани, пристигащи...

Източник: Nova.bg, снимка: president.bg

Информация за коронавирус COVID-19 за граждани:

Актуализирани въпроси и отговори относно новия коронавирус

Подготовка на работното ви място за COVID-19

Препоръки за лица, пътуващи до области и държави с регистрирани случаи на COVID-19

Как да предпазим себе си и околните

Временни насоки за почистване в обекти в контакт с COVID-19, различни от лечебни заведения

Всеки, който има въпроси, свързани с COVID-19, може да ги задава денонощно на информационната телефонна линия на Министерството на Здравеопазването: 02 807 87 57

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук