И в Драгоман с мерки срещу африканската чума по свинете

708 преглеждания

Отнасят се до всички собственици на домашни свине

Мерки за ограничаване на разпространението на Африканската чума по свинете разпространиха от Община Драгоман, чрез съобщение на официалния си сайт.

Информацията се отнася до всички собственици на домашни свине и гласи:

Африканската чума по свинете е силно заразно заболяване, което засяга свинете от различни възрасти без значение от пола. За предотвратяване на разпространението на вируса от засегнатите райони е необходимо собствениците на животни да спазват следните правила:

1. Домашните свине не трябва да се хранят с отпадъци, включително кухненски, съдържащи остатъци от свинско месо ими месни продукти от свинско месо.

2. Термичната преработка на месото унищожава вируса. Прясното месо, добито за лична консумация, трябва да се преработни термично, заедно с костите, до пълното му приготвяне /варене, пържене, печене, консервиране на буркани и т.н./.

3. От прясното месо, добито за лична консумация, не трябва да се произвеждат сурово-сушени месни продукти /луканка, суджуци, наденици, маринована сланина и др./.

4. Вътрешните органи се обработват термично до пълното им приготвяне /варене, пържене, печене/ или се заравят на дълбочина, която не позволява изравянето им от животни.

5. Сланината трябва да примине термична обработка /варене или стопяване на мазнините до получаване на пръжки и свинска мас/.

6. Замразеното свинско месо е потенциален источник на разпространение на вируса, поради което не трябва да напуска дома на собственика. Месото може да се консумира в домашни условия, след термична преработка /готвени ястия, печено или варено и др./ Приготвените ястия не трябва да напускат дома. Опаковките /найлонови пликове, кутии и др./, в които е било съхранявано замразеното месо, също са потенциален източник инфекция, ако бъдат изхвърляни като битов отпадък.

7. В случаи на дране на закланите свине, добитите кожи на животните също са източник на зараза и трябва да се заровят на дълбочина, която не позволява изравянето им от други животни или се предават за унищожаване.

8. Кръвта, стомашно-чревното съдържание и дружите отпадъци, негодни за конумация /нокти, четина, зурли и др./, на мястото където са заклани животните, се заравят на дълбочина, която не позволява отравянето им от други животни или се предават за унищожаване.
 
Ако преди клане на свине за лична консумация стопаните забележат симптоми, като загуба на апетит, ускорено или затруднено дишане, секреция от носа и очите, некоординирани движения, кървава диария, видими подкожни кръвоизливи по крайниците и ушите или по време на клане установят кръвоизливи по целия труп, насъбрана кръвна течност в корема и гръдния кош, почернял и разширен далак, малки червени петна от кръвоизливи по бъбреците НЕЗАБАВНО ДА УВЕДОМЯТ ВЕТЕРИНАРЕН ЛЕКАР И ДА ПРЕУСТАНОВЯТ ОБРАБОТКАТА НА ТРУПА.

Всички хора, които участват при клането, трябва да предприемат всички хигиенни мерки да не разнесат вируса до домовете си!

ЗАДЪЛЖИТЕЛНО Е ВСИЧКИ СОБСТВЕНИЦИ ДА ДОМАШНИ ПРАСЕТА НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЩИНА ДРАГОМАН НЕЗАБАВНО ДА СЕ РЕГИСТРИРАТ КАТО ЖИВОТНОВЪДИ СЪГЛАСНО ЗАКОНА ЗА ВЕТЕРИНОРНОМЕДЕЦИНСКАТА ДЕЙНОСТ.

EspressoNews
 
Източник: Община Драгоман